vibe tv logo mini

SUPERVRTLOG NA ANTARKTIKU UVELIKO PRETI ČOVEČANSTVU - Do 2300 god. promeniće se mnogo toga!(FOTO)

GLOBALNO

Velikom delu sveta preti prirodna kataklizma.

Na najjužnijoj tački naše planete, Antarktiku, formira se jedan od najfascinantnijih prirodnih fenomena - supervrtlog. Ovaj ogroman rotirajući sistem vazduha, koji se stvara iznad ledenog kontinenta, jedan je od najintrigantnijih prirodnih fenomena i ima potencijal da značajno utiče na našu planetu i čovečanstvo uopšte.

Antarktik ostaje tajanstvena teritorija, a supervrtlog je samo jedan od mnogih fascinantnih aspekata ovog ledenog kontinenta.

fotto_artk.jpg

Jako ogromna rotirajuća masa vazduha formira se iznad južnog Zemljinog pola, a njegova veličina i snaga su neverovatne - prečnik mu je veći od 1.000 kilometara, brzina vetra u njemu dostiže 300 kilometara na sat, a nalazi se na visini od 8.848,86 metara iznad nivoa mora.

Ovaj virpul nastaje zbog specifičnih uslova koji vladaju na Antarktiku, gde se hladan vazduh sa visokih planina spušta se prema niskim oblastima, stvarajući rotirajući sistem. Ovaj vrtlog je toliko masivan da se proteže kroz više slojeva atmosfere.

Supervrtlog može uticati na globalnu cirkulaciju vazduha i klimatske obrasce. Njegova aktivnost može ubrzati topljenje leda na Antarktiku, što dovodi do porasta nivoa mora širom sveta. Ovo nas podseća na hitnost potrebe za smanjenjem emisija gasova staklene bašte i očuvanjem ledenih oblasti.

foto_art.jpg

 

Vetar iz supervrtloga može doneti ekstremne vremenske uslove u druge delove sveta. To može izazvati poplave, suše i oluje.

Ako supervrtlog direktno udari u naseljena područja, posledice mogu biti katastrofalne. Vetar i padavine mogu oštetiti zgrade, električne mreže i komunikacione sisteme.

Istraživači i naučnici prate supervrtlog koristeći satelite i meteorološke stanice. Razumevanje njegovog ponašanja pomaže nam da predvidimo njegove efekte na globalnu klimu.

f_art.jpg

Proučavanje supervrtloga nam omogućava da bolje razumemo ekosistem Antarktika. Ovaj kontinent je dom jedinstvenim vrstama biljaka, životinja i mikroorganizama. Njihova sudbina je tesno povezana sa promenama u klimi i očuvanjem leda.

Naučnici tvrde da je upravo ova pojava, direktan uticaj klimatskih promena koje nas uskoro očekuju.

Foto/Javne mreže

Oko Nas – Budite uz nas