vibe tv logo mini

NOĆNE MORE - Šta prouzrokuje noćne more i zašto se javljaju-Značenje noćnih mora!

Otkrite problem koje vas muče – Snovi vam tu mogu dosta pomoći.

Nedostatak sna utiče na naše dnevne sposobnosti, međutim, nije samo nedostatak sna nešto što može da nam prouzrokuje problem i loš san, prepun košmara može da dovede do osećaja umora, teskobe i rasejanosti.

Zato je neophodno da pomno pratite svoje snove i da obraćate pažnju na detalje kako biste bili apsolutno sigurni u to šta je razlog vaših noćnih mora.

Noćne more i snovi

Snovi i noćne more imaju nekoliko zajedničkih stvari, počevši od toga da se dešavaju tokom pete faze sna - koja se naziva REM faza sna. Tokom REM spavanja, vaši moždani talasi se ubrzavaju u odnosu na sporu brzinu koju su imali tokom početnih faza sna. Vaš otkucaj srca i krvni pritisak se povećavaju, mišići se savijaju (čak i ako su vam noge paralizovane na kratak vremenski period), a muškarci će čak imati erekciju.

Snovi i noćne more takođe imaju mnoge iste uzroke. Osoba koja sanja može da otkrije da će se brige, strahovi i neizvesnosti njihovog svesnog života manifestovati u njihovim snovima. Osoba koja je zabrinuta ili uplašena zbog situacije u svom životu može otkriti da njeni snovi imaju isti osećaj anksioznosti. Nesposobnost osobe da reši problem može se preneti u snove te osobe.

Šta je noćna mora?

Noćna mora je veoma zastrašujuća verzija sna. Sanjač će obično da otkrije da su njihova osećanja straha pojačana u noćnoj mori. Možda ih juri zastrašujuća osoba ili životinja. Oni mogu pronaći veliku dramu koju ne mogu da kontrolišu, kao što su zgrade u plamenu ili pad u duboku rupu. Uznemirujuća životna situacija iz sna može da se pretvori u aktivnu dramu koja lupa srce i izaziva znoj - ovo je noćna mora.

Bilo da noćnu moru doživljava odrasla osoba ili dete, jedna stvar je uvek zajednička - noćna mora odražava anksioznost osobe koja sanja. Starost osobe koja sanja može da utiče na detalje sna, ali osnovni uzroci sna su isti bez obzira na godine.

MISTERIJE SVESNOG ODNOSNO LUCIDNOG SNA- Da li možemo manipulisati takvim snovima!

Kako odrasle osobe doživljavaju noćnu moru?

Odrasla osoba može da bude svesna nivoa anksioznosti koje svesno doživljava. Osećaj straha, besa, krivice ili depresije može biti veoma jak kada su budni.

Kada spavaju, njihovi početni ciklusi REM spavanja mogu da manifestuju ta osećanja u živopisnim snovima. Kako se telo opušta i noć nastavlja, kasniji ciklusi REM spavanja može da uzme ta osećanja i da doda faktor straha. Na primer, razgovor sa ljudima u neprijatnim situacijama tokom sna može da se pretvori u scenu potere u noćnoj mori.

noocne_more.jpg

Kako deca doživljavaju noćnu moru.

Noćne more kod dece se obično dešavaju između treće i šeste godine kada je dečja mašta najaktivnija.

Ovo je, takođe, vreme kada većina dece razvija najviše strahova. Noćne more su često način na koji dečji um rešava uznemirujuću ili konfuznu situaciju u životu deteta.

Na primer, dete može da ima posebno zastrašujuću noćnu moru ako se oseća uznemireno. Nedostatak životnih iskustava kod deteta dovodi do toga da svoju uznemirenost povežu sa nečim o čemu nešto znaju. Na primer, oni možda ne sanjaju o zlim ljudima, ali će umesto toga da sanjaju o zlim životinjama ili čudovištima.

Kako se tumače noćne more?

nocne_moree.jpg

Za razumevanje značenja noćnih mora, potrebno je da provedete vreme sa osobama koje ih imaju.

Značenje noćnih mora može da počne da postaje jasno kada osoba koja sanja podeli sa vama šta se dešava i što se nešto dešava u njegovom životu, svoje brige, svoje strahove i anksioznost.

Nedavna saobraćajna nesreća može izazvati živopisne noćne more dok žrtva nesreće ponovo proživljava strah od nesreće. Neke bolesti koje su prošle, ratna iskustva, razne trauma itd…

Čak i gledanje nečega strašnog pre spavanja, može da se reflektuje u snu jer je mozak zapamptio neke segmente filma koje su vas uznemirile. Osoba koja prolazi kroz razvod ili finansijske probleme možda oseća te anksioznosti u njihovim noćnim morama.

Možete da idete na psihoanalizu ili da se konsultujete nekoga ko se razume u snove i ko može da vam pomogne da shvatite zašto imate noćne more i da promenite nešto u svom životu kako bi one prestale.

oKo nAs – HvAlA ŠtO StE uZ NaS