vibe tv logo mini

MISTERIJE SVESNOG ODNOSNO LUCIDNOG SNA- Da li možemo manipulisati takvim snovima!

Šta su zapravo lucidni snovi i kako se manifestuju. Zašto ih sanjamo.

Svaki put kada se pitate da li ste u snu ili na javi – možda sanjate lucidan san. Otkrivamo vam tehnike kako da svesno uđete u sferu nesvesnog i da lucidne snove iskoristite u terapeutske svrhe

Šta su snovi i odakle oni dolaze? Neki ih smatraju putem kojim nam se obraća podsvest, a neki susretom onoga što je u nama i onoga što je izvan našeg percipiranja realnosti. Najčešće nad njima nemamo nikakvu kontrolu jer ko bi svojevoljno izabrao da bude žrtva svojih noćnih mora? Ipak, kako je ljudski um najneistraženije područje, a snovi sastavni deo njega, iskustva govore da postoje i snovi koje možemo izuzetno dobro kontrolisati, pa i unapred osmisliti. Takve snove nazivamo lucidnim.

Istraživanja su pokazala da praktično svako može da nauči lucidno sanjanje, kao i da ono može postati izuzetno terapeutsko sredstvo

snovii.jpg

 

U proseku, za vreme spavanja sanjamo dva sata, što tokom životnog veka iznosi oko šest godina. Do pre četrdesetak godina lucidni snovi su predstavljali područje parapsihološkog, međutim, psihološkinja Selija Grin je sa svojim partnerom Čarlsom Makgririjem kroz svoje naučne radove definisala glavne osobine lucidnih snova, rekavši da je osnovni motiv ulaska u ovo stanje ispunjenje želje kojoj težimo na javi. To je način da ostvarimo sve želje i fantazije koje smo upakovali u fioku podsvesnog. Za termin „lucidni“ odgovoran je holandski fizičar Van Iden, koji se u potpunosti posvetio ovom fenomenu, pa je u snovima često sretao svoje preminule rođake. U jednoj od tih situacija sreo je pokojnog zeta, koji ga je upozorio na finansijski krah koji mu sledi. Zahvaljujući tom upozorenju, u trenutku kada je uvideo da su njegove finansije krenule nizbrdo, uspeo je da izbegne „najavljenu“ krizu. Ipak, lucidno sanjanje u osnovi nije predviđačko, već vam prvenstveno služi kao sredstvo za ostvarenje sopstvenih fantazija. Tako se u snu možete naći u Njujorku na Tajms skveru i kontrolisati svoje kretanje, uspostavljati komunikaciju sa drugim ljudima (uz detaljnu kontrolu razgovora), obići sve delove grada koje ste konstruisali u svom umu i slično.

Takođe, pre nego što se određena situacija dogodi, vaš um će vas na to upozoriti, tako da ćete pre svakog koraka biti pripremljeni na ono što vam sledi, a ne zavisi od vas već od postupaka drugih aktera u snu. Na osnovu toga, vi kontrolišete reakciju koja sledi. Postoji još jedna izuzetno zanimljiva činjenica o lucidnom sanjanju, a to je letenje. Ljudi su oduvek bili fascinirani slobodom ptica i zamišljali sebe sa sposobnošću letenja. U snovima nema formalnosti, naučnih pravila, pa ni gravitacije. Možete da se otisnete u visine i da uživate.

Pre nego što se određena situacija dogodi, vaš um će vas na to upozoriti, tako da ćete pre svakog koraka biti pripremljeni na ono što vam sledi, a ne zavisi od vas već od postupaka drugih aktera u snu. Na osnovu toga, vi kontrolišete reakciju koja sledi

Blokirani energetski centri?! Molim objašnjenje!

Teoriju da snovi traju delić sekunde opovrgao je engleski psiholog Kejt Hern eksperimentom lucidnog sanjanja, u kojem je sve vreme nadgledao pacijenta dok je trajao njegov san. Pošto je još u ranijim istraživanjima utvrđeno da tokom sanjanja naše oči nisu nepokretne, već da se pomeraju na svakih desetak minuta tokom REM faze, Hern je dobio dozvolu od svog pacijenta da ga nadgleda tokom procesa lucidnog sanjanja, rekavši mu da svesno pojača pomeranje očiju u toku sna i na osnovu te činjenice utvrdio dužinu trajanja sna koja u proseku iznosi dva sata. Hern je među prvima zagovarao činjenicu da se lucidno sanjanje uči, kao i da je svako od nas sposoban za to, ali da se ono često može iznenada dogoditi i da to ne treba da nas plaši. Ali kako onda možemo biti sigurni da u određenom trenutku sanjamo? Postoje načini koji nas dovode do odgovora, a jedan od njih je sumnja. Ako postoji jedan procenat sumnje u realnost u kojoj se nalazimo, reč je o snu. Još jedan dobar način je takozvana provera realnosti, gde možemo pogledati u neku reč ili sliku na papiru, potom skrenuti pogled i ponovo se vratiti na nju. Ako je reč ili slika ostala nepromenjena, znači da se nalazite u realnosti. Za one manje skeptične dobra je i metoda samoprovere, u kojoj sebi postavljamo pitanje „da li sanjam“, nakon čega intuitivno i razumski dobijamo odgovor.

Osnovni motiv ulaska u stanje lucidnog sanjanja jeste ispunjenje želje kojoj težimo na javi. To je način da ostvarimo sve želje i fantazije koje smo upakovali u fioku podsvesnog.

Kako izgleda svesni ulazak u sferu lucidnog sna?

llucidni_snovi.jpg

Postoje četiri faze. Prve tri podrazumevaju sećanje na snove, beleženje snova i ponavljanje tih procesa. Možete uzeti rokovnik koji ćete nameniti samo pisanju onoga što ste sanjali svake noći. Sećanje je takođe bitan proces jer ako se ne sećate svojih snova, kako onda možete očekivati da kontrolišete ono što se u njima događa? Četvrta faza se zove MILD tehnika, čiji je kreator Stiven Laberge. Koraci koje treba da preduzmete su sledeći:

Postavite alarm da vas probudi četiri i po sata, šest ili sedam i po sati od trenutka kada legnete u krevet. Kada vas alarm probudi, pokušajte da zapamtite san što je moguće bolje. Nakon što ste zapamtili sve što ste mogli, vratite se na spavanje zamišljajući sebe ponovo u tom snu koji ste prekinuli. Nemojte se brinuti ukoliko vam se nasumične misli počnu motati po glavi ili ako ne uspete iz prvih nekoliko pokušaja jer je sve to deo vežbe.

Kako možemo biti sigurni da u određenom trenutku sanjamo? Postoje načini koji nas dovode do odgovora, a jedan od njih je sumnja. Ako postoji jedan procenat sumnje u realnost u kojoj se nalazimo, reč je o snu

DA LI STE ZNALI DA SNOVI OTKRIVAJU BOLESTI I TO GODINAMA UNAPRED- Evo kako!

Kako nam popularna psihologija (ne) pomaže

Tehnika koja se smatra najuspešnijom zove se WBTB i nadovezuje se na prethodnu. Postavite alarm da vas probudi pet sati nakon što legnete u krevet. Kada vas probudi, ostanite budni sat vremena, razmišljajući o prethodnom snu. Ponovo zaspite koristeći MILD tehniku.

lucidno sanjanje

Za kraj, treba napomenuti da je primena tehnike lucidnog sanjanja potpuno bezopasna, ali i da zbog boljeg kvaliteta sna treba izbegavati kofein, nikotin, tablete za spavanje i koliko god je to moguće – stres.

oKo nAs – HvAlA ŠtO StE uZ NaS