vibe tv logo mini

Beseda Oca Zosima - SVETI SAVA U JEDNOM SELU - PRIČA O TOME DA LI GREH ULAZI NA USTA!

Piše: Protojerej Zosim

zosim

Priča o tome da li greh ulazi na usta

Počeo neki čovek da zida kuću, pa kad ču da je u selo došao Sveti Sava, zamoli ga da dođe i očita molitvu, da bi posao što bolje završio. Ode Sveti Sava kod njega, kad ima šta da vidi: Domaćin sprema meso za ručak, kao da nije post.

  • A znaš li ti, domaćine, da je sad post?
  • A, greh ne ulazi na usta, nego izlazi iz usta! samo odmahnu rukom ovaj.
  • Ko te to nauči?
  • Neki čovek. Još je rekao da to u Svetom Pismu piše i da je sam Hristos to rekao!
  • Dobro! reče Sveti Sava Neka ti je sa srećom nova kuća! Temelj si stavio. Sad baci, kako bilo, jednu ciglu na njega pa se useli i u zdravlju da živiš u kući doveka!
  • Šta to pričaš, čoveče Božji, za kuću su potrebne sve cigle, a ne samo jedna! A i one moraju da budu stavljene ravno, u četiri zida, strogo po propisu, a ne bačene bilo kako, inače ništa nema od kuće!
  • E, sinko moj, tako je i sa pobožnim životom! Ako neko hoće da se spase nije dovoljno da zna samo jednu rečenicu iz Svetoga Pisma, pa i nju iskrivljeno i naopako, nego sve! Na mnogo mesta u Svetom Pismu sam Hristos govori da je post neophodan i da se bez posta ne možemo spasti! Ko posti dušu gosti!

pop_i_dete.jpg

JAKA MOLITVA ZA SPASENJE I ZAŠTITU OD SVAKOG ZLA!

Svetosavsko Zvonce

Dete treba hraniti tako da mu se, razvijajući mu život tela i pružajući mu čvrstinu i zdravlje, u duši ne raspali telougađanje. Ne treba gledati na to što je dete malo, od prvih godina treba početi sa jačanjem njegovoga tela, uvek sklonog gruboj veštastvenosti, i učiti dete da ovladava njime, da bi u detinjstvu, mladosti i kasnije lako i slobodno moglo da upravlja njime. Od načina detetove ishrane kasnije mnogo toga zavisi. Neprimetno se mogu razviti slastoljublje i neumerenost u hrani stomakougađanja, sklonosti pogubne za telo i dušu...

Ove priče ima dve vrste

Gde dete hrane svaki čas kad ono zaplače, a onda i kad zatraži da jede, tu toliko razmaze dete da ono može da se odrekne jake hrane jedino kad je bolesno. Ujedno se navikava na svojeglavost, jer mu uspeva da izmoli ili plačem dobije sve što poželi.

Sveti Teofan Zatvornik

OkO NaS