vibe tv logo mini

Sretenje Gospodnje – Veliki crkveni pravoslavni praznik + Kratka - čudotvorna molitva Majci Božijoj

Crkveni praznik Sretenje Gospodnje je dan kada je Bogorodica dovela Isusa Hrista prvi put u hram.

Sretenje Gospodnje je crkveni praznik i uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu. Danas Sretenje Gospodnje svečano slave Srpska pravoslavna crkva i vernici. Crveno je slovo u kalendaru i danas se baš ništa ne radi.

Sretenje Gospodnje se slavi uvek četrdesetog dana po Božiću, kada se proslavlja prvi susret Boga i čoveka pod svodovima jerusalimskog hrama i sretenje novorođenog Mesije koga je u naručje primio pravedni starac, poznat kao sveti Simeon Bogonosac. Sretenje Gospodnje je praznik od suštinske važnosti za hrišćanstvo i njegovo značenje ukazuje na prvi susret Spasitelja Isusa Hrista sa ljudima.

Sretenje Gospodnje je svrstano i u red Gospodnjih ali i Bogorodičnih praznika, jer se na taj dan istovremeno veliča čistota Bogorodice koju je, kako kaže predanje, prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Krstitelja, uveo u jerusalimski hram i postavio Djevu Mariju na mesto određeno za devojke a ne za žene, pokazujući njenu devičansku čistotu.

Sretenje Gospodnje je jedan od najsvečanijih događa i na liturgiji, u jednoj od najlepših pravoslavnih molitvi, izgovaraju se reči pravednog Bogonosca koje izgovara sa Bogomladencem u naručju – „Otpusti sad raba tvojega Gospode, jer videše oči moje spasenje tvoje.

Ovaj događaj iz života crkve opisan je u Novom Zavetu i četvorojevanđeljima gde se među svedocima pominje i Ana, kći Fanuilova, koja je živela u hramu, postila i molila, i koja je prisustvovala Sretenju Gospodnjem, i duhovnim očima videla dolazak Spasitelja. To je potom objavila stanovnicima Jerusalima da je „konačno stigao onaj koji je odavno najavljivan i očekivan.“

Foto: Shutterstock

Kratka i veoma moćna molitva Majci Božijoj -  Presvetoj Bogorodici

Bogorodice Djevo,raduj se Blagodatna Marijo,Gospod je s Tobom: Blagoslovena si Ti među ženama,i blagosloven je Plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja duša naših.

Protojerej Zosim

OKO NAS