vibe tv logo mini

JAKA MOLITVA ZA ISCELENJE I IZBAVLJEN JE OD ZLA - Otac Zosim daruje nam srdačno!

Piše: Protojerej Zosim

zosim

Molitva svetom velikomučeniku Mini za spasenje i iscelenje.

  • O, Sveti velikomučeniče Mina, usliši molitvu našu, koju ti skrušenog srca uznosimo, od bolesti i opasnosti izbavi nas, da bismo tvoj spomen poštovali, i čudesa koja činiš silom dara Svetog Duha proslavljali, i da bismo sa verom i pobožnošću pevali Bogu:

Aliluja!

  • O, Sveti, svehvalni velikomučeniče i čudotvorče Mina! Primi ovu molitvu od mene, nedostojnog sluge tvoga, jer se tebi kao istinitom izvoru izlečenja i svečudesnom brzom pomoćniku obraćam ja, ništavan, i sa vrelim suzama pred svetim tvojim likom na ikoni izobraženim, vapijem: Pogledaj na moj gubitak, vidi moju ubogost i ništavnost, moje rane telesne i duševne. O, Sveti Velikomučeniče Mina, požuri da mi neprestanim i svetim tvojim molitvama pomogneš, i smiluj se na mene, slugu tvoga. Seti se mojih uzdaha, i ne zaboravi mene, ništavnog i gadnog, jer si, Svetitelju Božiji, teška stradanja i strašna mučenja od bezakonika pretrpeo radi ljubavi Hristove. Kroz te patnje ti danas prosvetljen živiš, jer si dobio od Boga dar, uverivši nas svojim nakon ovoga života u Nebesko Carstvo preseljenjem. Ko god ti se u crkvi pobožno klanjao, pomoći nije bio uskraćen. Jer, ko te je, čudotvorče, prizivao, a da si ga ti prezreo? Ili ko ti je vapio, a da ga nisi čuo? Ili kome oštećenom koji ti se molio, štetu nisi nadoknadio?

Čudesa i uteha tvoja i mene ništavnog i gadnog ohrabrila su da potražim tvoju pomoć. Čuo sam da trgovca onoga iz zemlje Isavrije koji dolažaše u tvoju crkvu ne samo da si izbavio od štete, vrativši zlatnike, i ukazao na njegovog ubicu, već si ga, o čuda, mrtvog i na komade isečenog, iscelio i povratio.

sverti_mina.jpg

 Takođe i Evtropijevog slugu sa tanjirom zlatnim koji u rukama držaše iz mora si izvadio, jer je tanjir tvojoj crkvi obećao. Tako i žena Sofija, koja na poklonjenje tvome svetom mestu dolažaše, bi ne samo izbavljena od vojnika koji je na greh primoravaše, već i on bi javno osramoćen. I hromi, koji u tvoju svetu crkvu na poklonjenje dođe, molitvom se odjednom isceli, kao i nema žena, kojoj si jezik otvorio, i čisto govoraše. Kada Jevrejin dade svom prijatelju hrišćaninu kesu zlatnika koju ovaj pokuša da zataji, svedočeći lažno u tvojoj crkvi, ti ne samo da hrišćanina pomilova, već i Jevrejin, videvši čudo, poverova tebe radi, i primi veru hrišćansku.

SPC I VERNICI DANAS PROSLAVLJAJU TRI VELIKA ČUDOTVORCA I MUČENIKA - SV.MINU, MRATU I STEFANA DEČANSKOG!(FOTO)

 Tvoja velika čudesa, o, Sveti velikomučeniče Mina, i mene su nagnala da poverujem da mnogim dobročinstvima spreman si da uzvratiš, brzu korist donoseći. Jer svi koji ti vapiju tražeći pomoć, bivaju uslišeni. Zato i ja verujem da si ti i danas isti kao onda, i da se niko ko je tebi hitao nije bez pomoći vratio. Ja gadan i uprljan, sa verom i suzama hitam ka tebi, i kolena priklonivši, molim ti se da se za mene grešnog i poganog, Hristu, Sinu Božijem, moliš. Jer tvoju mučeničku molitvu nije prezreo, već te je saslušao i bodrio, i primio u Svoje Nebesko Carstvo. Tvojim molitvama neka mi se smiluje i pomogne mi, da bi od gubitka i nesreće izbavljen, hvalio i proslavljao prečasno i veličanstveno Ime Njegovo, Oca i Sina i Svetoga Duha, u sve vekove vekova.

Amin.

oKo nAs – ZnAtE dA sMo Uz VaS