vibe tv logo mini

DANAS PROSLAVLJAMO SV JOVANA KASIJANINA - Danas je jako značajno da izgovorimo OVAJ tropar!(MOLITVA)

PRAVOSLAVLJE - VERA

SPC i njeni pravoslavni vernici danas proslavljaju Svetog

prepodobnog Jovanu Kasijanu.

Ovaj veliki duhovnik rodio se u Rimu od roditelja slavnih. U mladosti je izučavao sve svetske nauke, naročito filozofiju i astronomiju. Potom se sav predade izučavanju Svetoga Pisma.

Prostirući se od dobra na bolje i želeći sve viši stepen savršenstva, Kasijan ode iz Rima u Carigrad, da lično čuje i vidi svetog Jovana Zlatousta. Zlatoust ga pouči i postavi za đakona.

Koristivši se mnogo mudrim Zlatoustom, Kasijan se uputi dalje na Istok, da se još više nauči i usavrši. Najviše se zadržao u Misiru, u Nitriji, među čuvenim duhovnim atletima, od kojih se naučio vežbanju u svakoj dobrodetelji.

Napokon se vrati opet na Zapad, i nastani se u gradu Marselju. Tu osnova dva manastira, jedan muški i jedan ženski.

Na molbu monaha napisa Kasian više spisa, od kojih je naročito koristan za ljubitelje duhovnog života: “Osam knjiga o borbi protiv osam glavnih strasti”. Vrlo mu je važan spis protiv jeretika Nestorija. Ovaj spis napisa Kasian na molbu arhiđakona Lava.

Sveti Jovan posluži verno Gospodu i obogati mnoge mudrošću pa se preseli u večni život 435. godine. Mošti svetog Kasiana i danas počivaju u Marselju.

Prema narodnom verovanju, vernici bi na današnji dan trebalo da zapale sveću u crkvi i pomole se za duše upokojenih.

OVO BI TREBALO DA ZNATE PRILIKOM KAĐENJE KUĆE - Nemojte praviti grešku!

Umilni Tropar Svetom Jovanu Kasijanu

  • U tebi se, oče, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledio Hrista. Delima si učio prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveti Jovane, raduje se duh tvoj.

AMIN

oKo nAs