vibe tv logo mini

Danas proslavljamo Svetog Aleksandra Nevskog - MOLITVA NJEMU UPUĆENA ZAISTA ČINI ČUDA!

Danas pravoslavci proslavljaju velikog Ruskog svetitelja Aleksandra Nevskog.

Aleksandar Nevski je bio veliki ruski knez i svetac Ruske pravoslavne crkve koji je 2008. godine proglašen za najveću ličnost ruske istorije.

Iako je reč o ruskom svecu, Aleksandar Nevski je postao simbol borbe za očuvanje pravoslavlja, pa ga kao sveca poštuju u svim pravoslavnim narodima slovenskog porekla.

To je slučaj i sa Srbijom, iako ga kao krsnu slavu u našoj zemlji proslavlja tek nekoliko desetina porodica, naročito u okolini Kragujevca. Naime, postoji predanje da Aleksandra Nevskog u Srbiji slavi stanovništvo iseljeno sa severa Crne Gore.

Praznik Svetog Aleksandra Nevskog se još zove i Lesendrovan, a običaj je da oni koji imaju goste obavezno svoje prijatelje još na kućnom pragu ponude rakijom.

ДАНАС СЛАВИМО ЧУДОТВОРЦА АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ: Ево шта данас треба да урадите  када вам гост уђе у кућу

Beseda Oca Zosima - SVETI SAVA U JEDNOM SELU - PRIČA O TOME DA LI GREH ULAZI NA USTA!

Molitva svetom Aleksandru Nevskom

  • Brzi pomoćniče svih koji ti usrdno pritiču i naš topli pred Bogom zastupniče, sveti pravoverni veliki kneže Aleksandre!

 

  • Pogledaj milostivo na nas nedostojne koji smo bezakonjima svojim sebe nepotrebnima učinili, a sada kivotu tvome pritičemo i iz dubine srca vapijemo: ti si u životu svome zaštitnik i revnitelj pravoslavne vere bio, pa svojim toplim molitvama Bogu i nas nepokolebivo u njoj utvrdi.

 

  • Veliko služenje na tebe položeno brižljivo si izvršio, pa i nas pouči da uz tvoju pomoć prebivamo u onome na šta smo prizvani.

 

  • Ti si odagnao od granica ruskih pukove otpadnika koje si pobedio, pa porazi i vidljive i nevidljive neprijatelje koji se protiv nas naoružavaju. Ti si, napustivši truležnu krunu carstva zemaljskog, izabrao bezmetežno življenje i sada, pravedno krunom netruležnom ovenčan na nebesima caruješ, pa i nama, koji te smireno molimo, isprosi življenje smireno i nepomućeno, i tvojim zastupništvom ustroji nam nepokolebivo napredovanje ka Carstvu Nebeskom.

 

  • Predstojeći sa svima Svetima Prestolu Božijem, moli se za sve pravoslavne hrišćane, da ih Gospod Bog blagodaću Svojom sačuva u miru, zdravlju, dugovečnosti i svakom blagostanju, da bismo uvek veličali i blagosiljali Boga U

 

  • Trojici Svetoj slavljenoga, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova.

Amin

             

oKo nAs