vibe tv logo mini

SKANDAL - NASTAVNIK ZA VREME ČASA TERAO UČENIKE DA NA KOLENIMA DOĐU DO NJEGA!(FOTO)

Nastavnik tražio od dečaka za vreme časa da puze na kolenima.

Četiri i po godine posle incidenta u školi u Idvoru, kada je jedan nastavnik naterao dva dečaka da na času kleknu i da na kolenima dođu do njegove katedre, za taj incident niko nije odgovarao. Krivične prijave koje je majka jednog dečaka podnela protiv nastavnika, direktorke i škole su odbačene. Njen sin je u međuvremenu preminuo od posledica urođene srčane mane, ali majka nastavlja borbu.

U rodnom mestu Mihajla Pupina, na zidu doma kulture koji nosi njegovo ime, jedan grafit podseća na to da je tu školske dane provodio i jedan Nenad. Dobar i uzoran đak, u školi nije imao problema, sve do 15. maja 2019. godine.

  • Šta je smešno da se i ja smejem- pitao je tog dana osmake nastavnik biologije, da bi se potom dogodio incident.
  • Nastavnik biologije Sabo Jano je naterao učenike da kleknu i da mu tako klečeći donesu sveske do njegove katedre, kaže Jasmina Zakić, majka jednog od njih.

Iako rođen sa srčanom manom, Nenad je bio, priča nam, veliki borac – karatista, violinista, glumac i kako je maštao – budući lekar – kardiolog, baš kao onaj koji mu je dve nedelje pre nemilog događaja radio intervenciju na srcu. Za to su znali svi njegovi nastavnici, pa i onaj koji ga je naterao da klekne.

skolaaa.jpg

  • Teško je to podneo, bio je i potišten i ćutljiv, povukao se u sebe, slabo je i pričao narednih dana, osramoćen. I vi pored svega toga puštate da zlostavljač dolaze i predaje nastavu. Moje dete nije bilo zaštićeno, kaže Jasmina Zakić.

Nenad je nastavnika sretao i narednih dana sve do 21. maja, kada je stigao poziv na roditeljski sastanak. Sazvala ga je direktorka škole, po struci – psihološkinja.

  • Obavestila nas je da će kazna, prema zlostavljaču i mučitelju deteta, biti ta što će mu 30 ili 40 odsto skinuti sa plate i što će on biti šest meseci pod nadzorom stručnog lica, kaže Jasmina Zakić.

Revoltirana kaznom koju je smatrala preblagom, majka angažuje advokata i prijavljuje slučaj policiji. Devet dana posle incidenta, profesor sam daje otkaz.

  • Zbog toga što daje otkaz škola nije u zakonskoj obavezi da pokreće disciplinski postupak protiv njega, kaže Nenadova majka.

Vreme je prolazilo, ali je Nenadovo srce stalo – februara 2020, od posledica urođene mane.

  • Zaista mi je potrebno, posle četiri godine ove agonije i sve ove borbe, da konačno osetim da tugujem u miru, kaže Jasmina i dodaje da ne želi da ni jedno dete doživi ono što je doživelo njeno.

Zbog toga borbu nastavlja i posle odbacivanja tri njene krivične prijave – protiv direktorke, škole i nastavnika, protiv koga istraga nije ni otvorena, jer se nastavnik sa tužilaštvom u Pančevu nagodio da uplati 30 hiljada dinara u humanitarne svrhe.

Za incident u kom je Nenad bio žrtva, do danas niko nije odgovarao. Dok majka čeka odluke Ustavnog suda po tri njene žalbe, nastavnik i dalje predaje đacima – u dve škole u dva susedna sela.

Izvor/N1

oKo nAs