vibe tv logo mini

ĐAVOLJA KOMETA SVE JE BLIŽA ZEMLJI - Ima rogove i prečnika je 30 km - Evo kada ulazi u našu orbitu!(FOTO)

UNIVERZUM

Sve bliže zemlji – Deli nas samo part nedelja od pada.

Đavolja kometa, kako nazivaju kriovulkansku kometu 12P/Pons-Bruks, ima prečnik od 30 kilometara i kruži oko Sunca 71 godinu.

Iako su prva viđenja zabeležena još u 14. veku, nazvana je po francuskom astronomu Žan-Luju Ponsu koji ju je otkrio 1812. i britansko-američkom astronomu Vilijamu Robertsu Bruksu koji ju je primetio tokom sledećeg preleta 1883.

The “devil's comet” arrives in our skies: when and how to observe it

Kometa ima čvrsto jezgo, a ispunjena je mešavinom leda, prašine i gasa, poznatim kao kriomagma. Jezgro okružuje oblak gasa nazvan koma, koji curi iz unutrašnjosti planete. Kada solarna radijacija zagreje unutrašnjost komete, pritisak se nagomila i kometa ima snažnu erupciju u kojoj izbacuje ledenu utrobu u svemir kroz pukotine u omotaču jezgra.

Kometa tada dobija svojevrsne rogove, što je i razlog što je zovu Đavoljom kometom. Osim toga, posle dve erupcije letos nalikovala je čuvenom "Milenijumskom sokolu", svemirskom brodu iz "Ratova zvezda"

Devil Comet' that turned green after losing horns can now be seen | Science  | News | Express.co.uk

  • Kometa bi trebalo da dostigne magnitudu 4,5 u narednim nedeljama i biće vidljiva iz Velike Britanije. Najbolja vidljivost se očekuje 31. marta, rekao je za Gardijan dr Pol Strom.

Ostanite uz nas – OKO NAS