vibe tv logo mini

RECEPT ZA SAVRŠEN LUKSUZNE - BRZE I SLATKE ZALOGAJE!

GASTRONOMIJA

Savršen slatku ukus, svakoga ostavlja bez daha!

Tačno poreklo kolačića obavijeno je ukusnom misterijom, sa više priča koje tvrde da su rodno mesto ove voljene poslastice. Jedna popularna priča pripisuje stvaranje kolačića jednoj osobi iz društva početkom 20. veka koja je tražila desert koji je bio manji od torte, ali i dalje gust i prazan. Druga priča pripisuje grešku pekara koji je zaboravio da doda prašak za pecivo u čokoladnu tortu, što je rezultiralo divnom ravnom, gustom poslasticom - prvim kolačem.

Ključni sastojci klasičnog recepta za kolač

  • Čokolada: Kamen temeljac svakog recepta za kolače je čokolada. Bilo da odaberete visokokvalitetnu tamnu čokoladu, poluslatke komadiće čokolade ili kakao prah, čokoladna suština je ono što definiše dobar kolačić.
  • Maslac: Puter doprinosi mekanoj teksturi kolačića i daje bogat ukus. Nesoljeni puter se obično preferira da bi se omogućila bolja kontrola sadržaja soli u receptu.
  • Šećer: granulirani šećer zaslađuje kolače i doprinosi njihovoj strukturi. Smeđi šećer, sa svojim sadržajem melase, može dodati suptilan ukus karamele i dodatnu vlažnost.
  • Jaja: Jaja deluju kao vezivno sredstvo i daju strukturu kolačima. Oni takođe doprinose mekanoj ili gustoj teksturi, u zavisnosti od željenog ishoda.
  • Brašno: Višenamensko brašno je najčešći izbor za recepte za kolače. Upotrebljena količina može da utiče na teksturu, pri čemu manje brašna dovodi do mekanijeg kolačića, a više brašna daje kolačić.
  • Ekstrakt vanile: Ekstrakt vanile poboljšava ukupni profil ukusa, dodajući dubinu i toplinu čokoladnoj dobroti kolačića.
  • So: Prstohvat soli je neophodan za balansiranje slatkoće i intenziviranje ukusa čokolade. Mnogi pekari radije koriste morsku ili košer so za suptilno hrskanje.

Sada, hajde da zaronimo u korak po korak proces pravljenja sopstvene ukusne serije kolačića. Ovaj recept je za klasične slatke kolače, ali slobodno ga prilagodite svojim željama.

Sastojci:

  • 1 šolja (2 štapića) neslanog putera - 1 i 1/2 šolje granuliranog šećera - 1 šolja tamne čokolade, seckane (ili čokoladnih čipsa) - 3 jaja - 1 kašičica ekstrakta vanile - 1 šolja višenamenskog brašna
  • 1/4 šolje kakao praha - 1/4 kašičice soli - 1 šolja seckanih orašastih plodova ili komadića čokolade.

Uputstva za pripremu:

Zagrejte rernu na 175°C i tepsiju obložite papirom za pečenje, ostavljajući malo iznad radi lakšeg uklanjanja.

Otopite puter i čokoladu: U srednjoj šerpi na laganoj vatri istopite puter i crnu čokoladu, često mešajući dok ne postane glatka. Uklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.

   Dodati šećer: Umešati granulirani šećer u mešavinu otopljene čokolade dok se dobro ne sjedini.

   Ubacite jaja i vanilu: Umutite jaja jedno po jedno, pazeći da je svako potpuno uklopljeno pre nego što dodate sledeće. Dodajte ekstrakt vanile i mešajte dok ne postane glatko.

   Prosejte suve sastojke: U posebnoj posudi prosijte zajedno brašno za sve namene, kakao prah i so. Ovo pomaže u uklanjanju grudvica i osigurava ravnomernu distribuciju.

Kombinujte mokru i suvu mešavinu: Postepeno dodajte prosejane suve sastojke u čokoladnu mešavinu, mešajući dok se ne sjedine. Pazite da ne mešate previše, jer to može dovesti do gušćih kolačića.

   Dodajte sledeće sastojke: Po želji dodajte seckane orahe ili dodatne komadiće čokolade. Ovaj korak dodaje dodatnu teksturu i ukus vašim kolačićima.

   Prebacite u tepsiju - Sipajte smesu za kolače u pripremljeni pleh, ravnomerno ga rasporedite.

   Pecite u zagrejanoj rerni otprilike 25-30 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe sa nekoliko vlažnih mrvica. Zapamtite da vreme pečenja može da varira u zavisnosti od vaše rerne i željene teksture kolačića.

   Ohladite i isecite: pustite da se kolačići ohlade u tiganju oko 10 minuta pre nego što ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade. Kada se ohlade, oštrim nožem ih isecite na kvadrate ili pravougaonike.

Predlozi za posluživanje:

   Pospite šećerom u prahu za jednostavnu, elegantnu završnicu.

Poslužite toplo uz kuglicu sladoleda od vanile za dekadentni desert.

   Uparite sa šoljicom kafe ili čašom mleka za klasičnu poslasticu.

Prijatno i uživajte u slatkim zalogajima.

Zdravo i veoma ukusno nećete ni primetiti da nema mesa - ŠPAGETI SA POVRĆEM!

oko nas broj min

Redakcija:

Pozivamo sve vas koji se bavite kulinarstvom ili imate svoj omiljeni recept, da nam pošaljete na navedeni kontakt kako bi ste učestvovali u nagradnoj igri.

Ukoliko želite možete poslati svoj foto kako bi ste zvanično bili deo tima.

Hvala vam što ste uz nas

Ostanite uz nas – OKO NAS