vibe tv logo mini

Otac Zosim - POMOLIMO SE NAREDNA TRI DANA NA OVAJ NAČIN I PRIZOVIMO HRISTA U SVOJ DOM!

Piše: Protojerej Zosim

zosim

PRAVOSLAVLJE

HRISTOS VOSKRESE

Danas proslavljamo Voskrsenje hristovo, najradosniji dan hrišćanstva i uopšte čitavog čovečanstva.

Stoga dans i naredna dva dana, dakle Vaskršnji ponedeljak i utorak trebamo se pomoliti na ovaj način.

Blagosloven Bog naš, sada svagda u vek vekova AMIN.

HRISTOS vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi, i svima u grobovima život darova (tri puta).

Videvši Vaskrsenje Hristovo, poklonimo se Svetome Gospodu Isusu, jedinome bezgrešnome. Krstu Tvome klanjamo ti se Hriste i sveto Vaskrsenje Tvoje pevamo i slavimo; jer si Ti Bog naš, osim Tebe drugoga ne znamo, ime Tvoje imenujemo. Hodite svi verni, poklonimo se svetom Vaskrsenju Hristovom. Jer, gle, kroz Krst dođe radost celome svetu. Uvek blagosiljajući Gospoda, pevajmo Vaskrsenje Nje- govo; jer radi nas pretrpevši Krst, smrću smrt razruši (tri puta).

Pretekavši jutro Mironosice s Marijom, i našavši kamen odvaljen od groba, slušahu od Anđela: što s mrtvima kao čoveka tražite, Onoga koji je u večnoj svetlosti? Vidite pogrebne povoje, trčite i svetu propovedajte: da je vaskrs- ao Gospod, umrtvivši smrt, jer je On Sin Boga, koji spasava rod čovečanski.

Ako Si i u grob sišao, Besmrtni, no adovu si silu razorio, i vaskrsao Si kao Pobeditelj, Hriste Bože. Ženama Mironosicama rekavši: Radujte se! I Tvojim Apostolima mir darujući, palima dajući vaskrsenje.

U grobu telesno, u adu s dušom kao Bog, u Raju s razbojnikom, i na Prestolu bio si, Hriste, sa Ocem i Duhom, sve ispunjujući, Neograničeni.

Grob Tvoj izvor vaskrsenja našega, Hriste, pokaza se kao živonosan, kao lepši od Raja, vaistinu svetliji od svake carske odaje.

Višnjega si osvećeno Božansko naselje, raduj se, Bogorodice, jer se Tobom dade radost onima koji kliču: Blagoslovena si Ti među ženama, Svebesprekorna Vladičice. Gospode pomiluj (40 puta).

Časniju od Heruvima... Im- enom Gospodnjim blagoslovi Hristos vaskrse iz mrtvih (tri puta).

AMIN

HRISTOS VOSKRESE!

Oko Nas – Hvala što ste uz nas