vibe tv logo mini

DANAS PROSLAVLJAMO NAJRADOSNIJI DAN - HRISTOVO VOSKRSENIJE - VASKRS!

PRAVOSLAVLJE

HRISTOS VOSKRESE – VAISTINU HRISTOS VOSKRESE.

Najveći i najradosniji hrišćanski praznik je Vaskrsenje Hristovo - Pasha. Zašto se ovaj praznik naziva i Pasha? Pasha je jevrejske reč i znači izlazak - izbavljenje. Jevreji slaveći starozavetnu Pashu podsećali oslobođenja svojih predaka iz egipatskog ropstva. Hrišćani slave izbavljenje celog čovečanstva kroz Hrista.

Vaskrs je pokretni praznik. Prema odluci Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, 325. godine, Vaskrs se obeležava svake godine u prvu nedelju posle prolećne ravnodnevnice, posle jevrejske Pashe i posle punog meseca. Vaskrs može pasti najranije 04. aprila (pre Blagovesti), a najkasnije 08. maja (posle Đurđevdana).

Prema važnosti dobročinstava koje smo dobili Hristovim Vaskrsenjem, Pasha je praznik nad praznicima i slavlje nad slavljima. Bogosluženje ovog praznika odlikuje se veličanstvenošću. U zoru, na dan praznika, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima objavljujući svetu radosnu vest Vaskrsenja Hristovog.

HRISTOS VOSKRESE – RADOST DONESE! – BUDITE U TOKU

 

Sveštenici umesto tamnih odeždi nose svetle. U crkvi sve blešti u sjaju i radosti. U toku Svetle sedmice, to je sedmica posle Vaskrsa, zvone sva zvona. Od prvog dana Vaskrsa, pa do večernja Svete Trojice nema klečanja i poklona u crkvi.

Prvi ponedeljak (Pobusani ponedeljak) posle Vaskrsne, Svetle sedmice, u crkvama se posle Svete liturgije služi parastos za sve koji su umrli u nadi sveopšteg vaskrsenja. Od davnina je običaj da se na taj dan izlazi na grobove svojih pokojnika. Tada se nose nova farbana jaja crvene boje koja se ne šaraju, kao simbol opšteg vaskrsenja i prekađuju se grobovi.

Vaskrsne pesme se pevaju sve do Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdana, koji pada u četrdeseti dan po Vaskrsu.

Blagosloven današnji veliki praznik. Najveći i najradosniji dan svih naroda.

HRISTOS VOSKRESE!

Oko Nas – Hvala što ste uz nas