vibe tv logo mini

DANAS PROSLAVLJAMO SVETOG APOSTOLA TOMU-TOMINDAN - Pomolimo se na ovaj način radi spasenja našeg!

Piše: Protojerej Zosim

zosim

Danas proslavljamo Svetog apostola Tomu ili u narodu poznatiji kao Tomindan.

Sveti apostol Toma, zvani Blizanac bio je iz Galilejskog grada Paneade. Čuvši propoved Gospoda našeg Isusa Hrista, Toma krenuvši za njim udostoji se da ga Gospod uvrsti u svojih dvanaest apostola. Po Hristovom vaskrsenju sveti Toma svojim neverovanjem silno pojača veru u Crkvi Hristovoj, jer kada mu ostali učenici govoriše da su videli Gospoda on im ne poverova. Nakon osam dana po vaskrsenju Gospod se javi apostolima i reče Tomi: Pruži prst svoj amo i vidi ruke moje; i pruži ruku svoju i metni u rebra moja, i ne budi neveran nego veran. A Toma, videvši Hrista i opipavši životodavna rebra Njegova, reče: Gospod moj i Bog moj (Jn. 20, 26-28). Ovaj događaj sa Tomom na očigledan način potvrđuje svima istinitost vaskrsenja Gospodnjeg: jer Hristos zaista vaskrse i javi se učenicima ne kao priviđenje i ne u nekom drugom telu nego u onom istom u kome postrada radi našeg spasenja.

Sveti apostol Toma hrišćanstvo je propovedao u Indiji. Činivši čuda u ime Hrista na sebe je navukao gnev

indijskog cara Muzdija čiji su ga vojnici, sa suzama, proboli sa pet kopalja.

Na mjestu gde je sahranjeno telo svetoga apostola zbivala su se, molitvama njegovim, mnoga čudesa u slavu Hrista.

Svetog apostola Tomu proslavljaju pored pravoslavnih i katolički vernici.

PRAVOSLAVAC OVE ČETIRI STVARI NE SME NIKAKO DA RADI - Šta zapravo znači biti pravoslavan!

Molitva svetom Tomi

Molitva Svetom Apostolu Tomi.

  • Sveti Toma Apostole. Ti si rečju, životom i mučeničkom smrću dao svedočanstvo za Gospoda našega Isusa Hrista. Pomozi nam svojim molitvama da ga s tobom zajedno uvek priznajemo Bogom i Gospodom, da svoju veru delima i životom svedočimo te tako dademo svoj doprinos u širenju Hristova Kraljevstva po kojemu nas on vodi pravoj punini života i potpunoj radosti koja je u nama zalog večnoga života.

Amin!

Neka nam zagovor Sv. Tome Apostola pomogne da u trenucima sumnji i poteškoća u veri pronađemo prave odgovore na naša pitanja i da tako naša vera neprekidno raste.

NeĆEmo SE poTPisIVatI – vi VEć DobrO znATe KosmO