vibe tv logo mini

DANAS PROSLAVLJAMO SVETOG GROMOGLASNIKA ILIJU.- Evo kako da se pomolimo danas za zaštitu i zdravlje!

Piše: Protojerej Zozim

 zosim.jpg

Svi znamo kako je u ovom delu Balkana bilo teško nametnuti hrišćanstvo. Baš iz tog razloga naš portal se trudi da što više piše o pravoslavlju kako bi i mlade približili veri i svetiteljima.

„Petar uze vince i šenicu,

I ključeve od nebeskog carstva;

A Ilija munje i gromove;

Pantelija velike vrućine;

Sveti Jovan kumstvo i bratimstvo,

I krstove od časnoga dreva;

A Nikola vode i brodove.“

Ovo je citat iz pesme „Sveci blago dijele„. Kod nas u narodu se veruje da Sveti Ilija ima dve sestre – Ognjenu Mariju i Mariju Magdalenu. Brat mu je Sveti Pantelija. U pesmi se kaže kako Sveti Ilija uvek pita sestru Ognjenu Mariju kada je njegov dan, a ona ne želi da mu kaže, jer bi se Ilija toliko radovao da bi gromovima i munjama pobio sve na zemlji.

Postoji priča u našem narodu da Sveti Ilija zaboravi kada je njegov dan, pa svake godine pita svoju sestru Ognjenu Mariju, a ona ga slaže da je praznik već prošao da Ilija ne bi gromovima i munjama naneo mnogo štete. Zato se, kad grmi na ovaj dan, kaže: „Prisetio se, Ilija„.

Kažu da se danas ko slavi Svetog Iliju, preslavlja Svetog Panteliju. Voda se osvešta dan, dva pred praznik i tom vodom domaćica zamesi kolač koji se na Svetog Iliju pošalje sa svećom u crkvu, da ga pop iseče. Na Svetog Panteliju nema kolača, ni sveće, već se slavi bez tih običaja.

Ko je Sveti Ilija?

Ovogodišnji Sveti Ilija biće topao i teško da će doneti kišu. A na velike letnje svece se znalo da se prizivaju oblaci i kiša. Sveti Iliji je rođen u devetom veku pre nove ere. Kad se ovaj prorok rodio, njegov otac Sabah je video oko deteta anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je ukazivalo na njegov plameni karakter i ognjenu silu. Ilija je mladost proveo u dubokom razmišljanju i molitvi, često sam u pustinji.

Tadašnji car Ahav je, pod uticajem svoje žene Jezavelje, odstupio od Mojsijeve vere i umesto Jehove slavio je druge bogove. Prorok Ilija se suprotstavio se caru osuđujući što je odstupio od boga, pa je prizvao sušu i glad zbog slavljenja drugih bogova. Ilija je činio čuda kroz koja je bog pokazivao Izrelcima svoju pravednost. Zbog nepravdi i gramzivosti, Ilija mu je prorekao da će njemu i njegovoj ženi psi lizati krv posle smrti, što se i desilo. Predanje kaže sledeće:

„Prorok Ilija išao je po Hananu u pratnji svog učenika Jelisija. Kad stigoše u Jerihon, na oči pedeset drugih proroka, udari plaštom po Jordanu i voda se razdvoji na dve strane. Kad pređoše na drugu obalu, podiže se grdan vihor, ognjena kola sa ognjenim konjima rastaviše ih i u vihoru odnesoše Iliju na nebo„.

Sveti Ilija, prema tom kazivanju nije umro, već je živ vazneo se na nebo.

Molitva Svetom Iliji Gromoglasniku

Pogledajte srodne detalje slike. На Илинден почитаме паметта на Свети Илия | Rozali.com

O prehvalni i predivni proroče Božiji Ilija, koji si zasijao na zemlji životom ravnoangelskim, vatrenom revnošću prema Gospodu Bogu Svedržitelju, znamenjima i preslavnim čudima, zatim po uzvišenoj Božijoj milosti prema tebi nadprirodno uznesen telom na nebo na ognjenim kolima, udostojivši se govoriti sa Spasiteljem sveta preobraženom na Tavoru, i sada stalno prebivaš u raju i stojiš pred prestolom Nebeskog Cara. Usliši nas grešne i nekorisne koji sada stojimo pred tvojom svetom ikonom i usrdno pribegavamo tvome zastupništvu. Moli za nas čovekoljupca Boga da nam daruje duh pokajanja i oproštaj naših grehova i svojom svesilnom blagodaću da nam pomogne da ostavimo put.

AMIN

OkO NaS – OPET UZ VAS