vibe tv logo mini

SPC i vernici danas proslavljaju ROŽDENIJE PRESVETE BOGORODICE-MALA GOSPOJINA!(MOLITVA)

Mala Gospojina ili Rođenje Presvete Bogorodice, je crkveni i narodni praznik kojim se slavi rođenje Bogorodice Marije.

Ovaj praznik spada u red najvećih Crkvenih praznika. Bogorodica je rođena u Nazaretu, od ostarelih i pravednih roditelja Joakima i Ane. Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od roda prvosvešteničkog. Ana je kao starica rodila kćer Mariju, po blagoslovu Božijem. Ovaj dan se praznuje kao Mala Gospojina ili Mala Bogorodica.

Obeležava se 21. septembra svake godine.
Na ikoni se događaj rođenja Svete Djeve Marije predstavlja tako da majka Ana leži na postelji, novorođena Marija u kolevci, a okruženi su mnogim srodnicima.

MOLITVA PRVA ROŽDESTVU Presvete Bogorodice

Primi Mnogomoćna Prečista Gospođo, Vladarko Bogorodice, ove časne darove, Tebi jedino prikladne, od nas nedostojnih slugu Svojih, od svih pokoljenja izabrana, i od svih stvorenja nebeskih i zemaljskih viša. Jer Tebe radi, bi Gospod sila s nama, i Tobom Sina Božijega poznasmo, i udostojismo se, svetog Tela Njegovog i prečiste Krvi Njegove, zato si slavljena od svih naraštaja, Bogohvalna, budući svetija od Heruvima i časnija od Serafima. I sad, Svehvalna, Presveta Bogorodice, ne prestaj da se moliš za nas, nedostojne sluge Svoje da se izbavimo od svakog lukavog saveta i od svake nevolje, i da se sačuvamo od svakog otrovnog napada đavolskog. Sve do kraja života našega, molitvama Svojim nas neosuđene sačuvaj, tako da Tvojim zastupništvom i pomoću spasavani, slavu, hvalu, zahvalnost i klanjanje za sve, u Trojici jedinome Bogu i Tvorcu svega, uznosimo sada i uvek i u vekove vekova.

Amin

MOLITVA DRUGA ROŽDESTVU Presvete Bogorodice

O, Presveta, Prečista, Preblagoslovena Djevo, Vladarko Bogorodice, Koja si od neplodne rođena, i zbog čistote duše i tela, udostojila se biti Majkom Sina Božijega, Gospoda našega Isusa Hrista, s Kojim na nebesima stanuješ i imaš veliku slobodu pred Presvetom Trojicom, od Koje si uvenčana vencem večnog carevanja, zato svi k Tebi smireno pribegavamo i molimo, izmoli nam od Svemilostivog Gospoda Boga, oproštaj svih naših sagrešenja, voljnih i nevoljnih, stradalnom otačastvu našem, spasenja, mira, tišine i obnovu pobožnosti, vremena mirna, i bezmetežna, bez buna zlih, izobilje zemaljskih plodova, povoljan vazduh, blagovremenu i umerenu kišu, i sve za život i spasenje potrebno, isprosi nam u Hrista. Sina Svojega Boga našega. Naročito pomozi nam da se ukrasimo dobrim običajima i delima, da koliko uzmognemo, budemo podražavaoci Tvome svetom životu, kojim si se od detinjstva ukrašavala, ugađajući Gospodu, i toga radi javila si se časnija od Heruvima i slavnija od Serafima. Da, Presveta Gospođo, budi nam u svemu brza Pomoćnica, i ka spasenju premudra Nastavnica, da ugledajući se na Tebe i Tobom pomagani, udostojimo se biti naslednici Nebeskog Carstva, koje nam je stekao Sin Tvoj stradanjima svojim, a obećao onima koji ispunjavaju svete zapovesti Njegove. Jer si Ti, Gospođo, jedina naša Nada i Uzdanica pred Bogom, i Tebi sav naš život predajemo, očekujući da zbog Tvoga posredništva i zastupništva ne budemo posramljeni u čas izlaska našega iz ovoga sveta, i na strašnom Sudu Sina Tvoga, Hrista Boga našega, nego da se udostojimo stajanja s desne strane Njegove, i da se tamo večno radujemo sa svima, koji su Mu od početka ugodili, i da ga bez prestanka slavimo, hvalimo i blagosiljamo sa Ocem i Duhom va vek veka.

Amin.

Dragi naši čitaoci ukoliko ste ovaj naslov propustili, rado će mo ga podeliti ponovo sa vama!

https://okonas.online/oce-pomagajte-moja-cerka-godinama-pati-od-aksioznosti-ali-medicina-joj-do-sada-nista-nije-pomogla-sve-je-gore-ima-li-crkva-leka-odgovor-oca-zosima/

Draga braćo i sestre po Hristu -Molite se neprestano Majki Božijoj za spasenije duša a i tela naših. Jel nema zdravog tela bez zdrave duše i obrnuto.

Neka je Majka Božija Presveta Bogorodica uvek uz sve nas i neka nas vodi pravim putem, da ne lutamo.

Srećan vam i blagosoven današnji praznik.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja za našeg oca zosima, možete nam pisati na navedeni kontakt telefona uopisu teksta a mi će mo proslediti odgovor oca Zosima putem našeg portala.

Protojerej Zosim

OkO NaS