vibe tv logo mini

Protojerej Zosim O TOME KAKO ĐAVO KUŠA ČOVEKA i kako mu trebamo odgovoriti tada- Nebi li ušli u carstvo Božije!

Đavo kuša čoveka i pred smrt.

Protojerej Zosim za čitaoce našeg portala OKO NAS izneo je jednu zanimljivu priču o tome kako đavo kuša čoveka.

Došao đavo kod jednog sveca, pravednika, (tamo piše u žitijima), kad je bilo pred smrt. Nije bilo baš odmah pred smrt, ali malo ranije; đavo uvek dođe pre; grabi, grabljiv je. To je dopuštenje Božije, da i onda položiš ispit pred Bogom, u nadu u milost Božiju; da znaš da si ti čedo Božije, da znaš da si živeo po želji da služiš Bogu i da se nadaš u to; u tu svoju pravednost, u tu svoju ljubav prema Bogu. Da se nadaš i da ne malaksaš ako se đavo pojavi.

I đavo se pojavi, kaže: ti si pogrešio to i to. Je l' nisi? Kaže: jesam. A kaže: Ali si kriv za to, - kaže – ja te teretim za to što si učinio. A on kaže: ti si me nagovorio; ne bih ja pogrešio da me ti nisi nagovorio. A kaže: ti se nisi ispovedio. – I to si me ti nagovorio – kaže – da se stidim; i to je tvoje, đavole. – Još nešto (kazao je ovaj svetac) – Ja sam Adamov potomak; ja nosim Adamove slabosti, onog Adama, kojega si ti prevario, i ja nisam kriv. Kriv si ti: i za Adamov pad, i za Adamovo nepokajanje, i za moj pad, i za moje nepokajanje, i za moj stid, za sve si ti kriv.

Čudio sam se ja kad sam to pročitao. Kakva borba! Kakva smelost čoveka! Đavo se javlja u najgrubljem obliku, sa najvećom drskošću, sa najgrubljim izgledom, čoveku samrtniku se javlja, a on ima hrabrost i on se s njim raspravlja. I kaže on njemu: ti nemaš pravo da kod mene dolaziš, ti nemaš pravo nada mnom. Ja potupno služim Bogu, i pravedno služim Bogu, i nisi trebao da dolaziš, i ja ti zapovedam u ime Onoga koji je stvorio sve, da se gubiš i da mi više ne dolaziš. Kakva smelost!

Starac Sava Vaznesenjski

Priču preuzeo i preneo za vas Protojerej Zosim

Zato braćo moja i sestre po very, budite u neprestanoj molitvi. Budite uz  Gospoda jer je on uvek uz nas. U trenucima kad nam je najteže i tada je uz nas. Prozovimoga i on će uslišati naše molitve i želje. AMIN

OKO NAS