vibe tv logo mini

DR.SC Vahida Djedovic na temu modernog života – SAVREMENI VIRTUELNI ODNOSI!

Virtuelni svet jeste zabavan, ali stvara samo privid intimnosti. Nije valjana zamena za istinski, stvarni razgovor. Nije zamena za istinko gledanje nekome u oči.

Možda jeste zaokupljeni poterom za ponudama koje nude mnogobrojni (lažni) fb i instagram profili, ali na takav način, malo pomalo, gubite sposobnost ulaska u prave veze sa pravim osobama.

Gde ste se izgubili, o ljudi, kada očajnički vapite za lajkovima ili se svako malo, u inbox, obraćate svojim ponudama punim sebe!? Odvojeni od osoba kojima se obraćate, izgubili ste čak i potrebu za određenim pravilima ponašanja. O gramatičkim pravilima da i ne govorim.

Polako ali sigurno klizite u pomodni fejzbučki i instagramski odnos na pola i postajete nesvesni izlizane granice između stvarnog i virtuelnog , pa kao pušteni s lanca, lovite beskonačne virtuelne „privlačne“mogućnosti i sve dublje propadate u rubriku zvanu iluzija.

Gde je nestalo ono „u dobru i zlu“ i „dok nas smrt ne rastavi“? Gde je nestalo obavezivanje nekome?

Koliko vas ispunjavaju i zadovoljavaju ovi poluodnosi ili veze na  distanci u kojima se ne obavezujete i ne tražite obaveze?

Ovakvim odnosima  nestaje i gubi se poverenje u dugoročna ulaganja za stvarne intimne veze. Za nekoliko godina nestat će, potpuno. Ipak, jedno je sigurno. Ovaj virtuelni svet nikada neće ugasiti žeđ za zajedništvom, niti ublažiti strah od samoće i napuštenosti. Upravo, iz ovih razloga, raste potražnja za prividne odnose. Nažalost, današnja pozornica je prepuna takvih, a vi, umesto da budete samo posmatrači predstave, sa neverovatnom lakoćom uskačete u lakrdijaški  glumački karavan i prividno uživate. Kada predstava izneveri vaša očekivanja, skloni ste uskočiti u drugu, brzo navući novi kostim i u uplesti se u novu mrežu uloga.

Dr.Sc. Vahida Djedovic

Ipak, lakoća oslobađanja od uloga i svršetak po potrebi ne smanjuju rizike od usamljenosti, samo se drugačije raspoređuju, zajedno s teskobama s kojim, polako ali sigurno, sami izdišete.

Neka vam je večna slava!

https://psihoterapijatuzla.com/
Posetite sayt Dr. Djedovic

Dr.Sc. Vahida Djedovic

OKO NAS