vibe tv logo mini

Miljana Kulić ima jako tešku psiho dijagnozu – Šta god da uradi, nemože biti kažnjena tvrdi psihijatar Dr. Ljiljana Urošević – Evo od čega Miljana boluje i koja je njena stručna dijagnoza!

Piše: Dr. Ljiljana Urošević

Velika prašina – bolje reći tornado je podignut i ne smiruje se kada je reč o rijaliti, da kažem zvezdi, odnosno mojim rečima rijaliti cirkuzantu Miljani Kulić. Ja kao stručna osoba – psihijatar iznosim njen slučaj kao i dijagnozu koju sam dobila na mail od kolega iz Niša.

Miljani Kulić je još 2014 godine dijagnostikovano srednji psihološki problem i od tada je na terapiji. Od 2019 godine Miljanino stanje je zabrinjavajuće jer je došlo do pogoršanja stanja i terapija je utrostručena. Mnogi govore da treba da se zatvori na psijijatriju jel je rizična po sebe i druge. U nastavku teksta sledi moje stručno mišljenje i objašnjenje Kulićeve dijagnoze.

Miljana Kulić je 2018 godine na psihijatriji u Nišu dijagnostikovan jači psihijatrijski poremećan i od tada Miljana je na duplo većoj redovnoj trerapiji ali i jačoj, jel su joj uveli dva nova leka. Njena koktel terapija mora biti redovna kako bi ona imala potpuni korak sa vremenom i mestom gde se nalazi. Ukoliko ne uzima redovno terapiju tada dolazi do jakog psihičkog sindroma koji neutrališe osećaje moždane ćelije pri tom dovodeći do nerazumnog i nedoličnog ponašanja i delovanja.

Miljani Kulić je 2018 godine na psihijatrijskoj ustanovi u Nišu otkriveno pogoršanje psihološkog profila i tada joj je dodeljena dijagnoza pod nazivom F30.1 – Mania non psychotica.

Pokušaću sa par reči da dešifrujem dijagnozu i malo vam pojasnim. Mani non psychotica je psihološka pojava bez psihotičkih simptoma. Raspoloženje je povišeno, nezavisno od okolnosti bolesnika, i može varirati od bezbrižne veselosti do skoro nekontrolisanog uzbuđenja i paničnosti. Raspoloženje je praćeno povećanom energijom i rezultira u hiperaktivnost, povećanu govorljivost i nesanicu. Pažnja se ne može zadržati i često postoji naglašena rasejanost. Sampoštovanje je jako nisko, često naraslo sa idejama veličine i slobodnim izražavanjem. Normalne socijalne inhibicije nestaju i to može dovesti do neuobičajenog, nepromišljenog ponašanja ili ponašanja neprimerenog za dotičnu osobu.

Osobe sa ovom dijagnozom na žalost nisu obavezne, čak se i ne upućuju na odeljenje već se pustaju na kućno lečenje.

Osoba sa dijagnozom Mani non psychotica je tako reći slobodna. Može se slobodno kretati bilo kuda, pa čak i upravljati motornim vozilom. Ukoliko osoba nekoga povredi ili napadne, ona ne snosi krivični akt niti se može izvesti pred sud, jel se tada osoba i ako namerno čak napravi neko zlodelo, može opozvati na dijagnozu i njoj zakon ne može ništa. Tada se smatra da je osoba u tom trenutku bila neuračunljiva.

Takve osobe se odvode na psijijatriju gde borave jedno vreme i opet se pustaju nazad. Stoga moja molba za vas je da ne vređate jako bolesnu osobu, koja često ne zna mnoge stvari koje se dešavaju oko nje jel mozak je zaista čudo. Mozak je jedini organ koji kada se razboli, ne zna da identifikuje da je bolestan. Stoga ne samo kada je Miljana Kulić u pitanju već i uopšte druge osobe kada su u pitanju, nemojte ih vređati ili ponižavati, dovoljno su već poniženi sa svojom bolešću. Uostalom nikada ne znamo šta nas sutra čeka, zar ne.

Šaljite nam vest, fotografiju ili snimak na naš dobro poznati kontakt u opisu donje slike!

Foto/Printscreen/Pink.TV

OkO NaS – MI SMO UZ VAS!