vibe tv logo mini

NE MESI HLEBA NEDELJOM- Nećeš toga dana jesti hleba VEĆ ćeš jesti...Poučna priča oca Zosima

Piše: Protojerej Zosim

zosim

Nedelja je jedini dan u sedmici po Božijem predanju koja se ne treba raditi ni u kakvom smislu.

Sve što treba da se kao “hitno odradi” verujte da uvek može se uraditi drugi dan.

Otac Zosim prenosi nam jaku pouku za sve one jako “vredne” domaćice ali i domaćine!

Pokojna sestra Ranđija, iz sela Velika Stubina, majka pokojnog monaha Mitrofona, Hilendarca, pričala je kako je jedne nedelje otišla u goste kod svoje rođake u selo Slatinu. Domaćica, da bi bolje ugostila svoju rođaku, uzme da mesi pogaču. Ranđiji, koja je bila pobožna žena otvori Bog duhovni vid i ona spazi kako se u testu živa zmija mota pod rukama njene rođake.

Ona je gledala sa čuđenjem i prosto nije verovala svojim očima. Ona se seti da je to posledica greha što se taj posao obavlja u nedelju, pa je čekala šta će se na kraju dogoditi. Po završenom mešenju pogača je stavljena u peć da se ispeče. Za to vreme postavljen je ručak i kad je pogača bila pečena, razlomljena je i podeljena po parče svima prisutnima na ručku. Ranđija je sad u svakom parčetu pogače videla po parče zmije, a u parčetu domaćice - glavu zmije. Ona od svog parčeta pogače nije htela da okusi, nego je tražila ječerašnji hleb, dok su prisutni svoje parčiće pojeli u slast.

Svaki se greh u snu, pa i na javi, prikazuje u vidu zmije, jer u stvari potiče od one proklete paklene zmije, koja mami ceo svet u svoj zagrljaj. I sve što u nedelju zaradimo i

jedemo, u stvari zmije jedemo u ovome svetu, a one će nas jesti tamo kad stignemo kod nje u pakao. To važi za one žene koje razvijaju kore u nedelju, ili sa testom ma šta rade i prave. Nedelja i praznici oslobađaju nas od svakog posla telesnog, a naređuju nam da se molimo Bogu, da čitamo o Bogu, da pevamo o Bogu, da mislimo o Bogu, da razgovaramo o Bogu, i da učinimo neko dobro delo u ime Boga.

IZGOVORIMO OVU BOGOUGODNU MOLITVU SVAKODNEVNO - Molitva za iscelenje svake bolesti i patnje!

oKo nAs - sAmO zBoG vAs