vibe tv logo mini

TOTALNO POMRAČENJE SUNCA 08.04. PO PRVI PUT TRAJAĆE SKORO PET MINUTA - Ova pojava donosi velike prirodne promene!

Piše: Slobodan Mančić

PRIRODNI FENOMEN

U aprilu će Severna Amerika doživeti pomračenje Sunca. Omogućava proučavanje niza kosmičkih procesa koji utiču na svakodnevni život na Zemlji.

Pomračenje Sunca je prirodna pojava u kojoj se sa Zemlje vidi Mesec koji potpuno prekriva Sunce. Mi to posmatramo jer Mesec, koji se nalazi između Zemlje i Sunca, baca ogromnu senku na našu planetu.

08. 04. 2024. nad Severnom Amerikom će se desiti pomračenje Sunca, koje će moći da vidi većina stanovnika Kanade, Sjedinjenih Država i Meksika. Puna faza počeće u 16:38. 52 sec. univerzalno vreme (21 sat 38 minuta 53 sekunde po moskovskom vremenu) u centralnoj zoni Tihog okeana. Nakon ovoga, uslediće 20-godišnja pauza u kalendaru pomračenja Sunca, tokom koje se astronomski fenomen neće dogoditi nad kontinentom. Iz više razloga, pomračenje 08. aprila je posebno interesantno istraživačima.

Mesečeva senka neće stići na teritoriju Balkana i stoga neće videti ni potpunu ni delimičnu fazu pomračenja Sunca, koje će nastupiti 08. aprila.

foto_sun.jpg

U aprilu će Mesec biti relativno blizu Zemlje u tački svoje orbite, zbog čega će izgledati posebno veliki. Kao rezultat toga, pomračenje Sunca će trajati skoro 4,5 minuta. To je skoro dva minuta duže od američkog pomračenja 2017. godine, što će omogućiti istraživačima da duže posmatraju ovaj fenomen.

Štaviše, 2024. godine Sunce će biti blizu svog perioda najveće aktivnosti. Ovo je vrhunac otprilike 11-godišnjeg ciklusa. Kao rezultat toga, iz solarne korone (spoljni deo atmosfere zvezde) pojaviće se mnogo svetlih mlazova plazme nalik laticama. Dugo vreme gledanja pomračenja i aktivno Sunce učiniće ga idealnim objektom za proučavanje.

Gotovo 32 miliona ljudi moći će da gleda potpuno pomračenje. To je otprilike 2,5 puta više nego 2017. godine. Pomračenje će u određenoj meri biti vidljivo u svakoj američkoj saveznoj državi, kao i u delovima severozapadnog Meksika i jugoistočne Kanade.

foto_sunce.jpg

Proučavanje vremena i traženje asteroida

Osmog aprila avioni VB-57F će poleteti u Sjedinjenim Državama noseći instrumente za posmatranje, uključujući poboljšane kamere i spektrometre (uređaje za proučavanje spektra elektromagnetnog zračenja).

Pored proučavanja sunčevih emisija, naučnici će hipotetički moći da otkriju neke asteroide unutar orbite Merkura. Bez Mesec koji blokira sunčeve refleksije, izuzetno je teško analizirati ih.

Oko Nas – Hvala vam na dva miliona poseta tokom marta 2024. Volimo vas.