vibe tv logo mini

IZGOVARAJMO OVU MOLITVU 40 DANA I NAŠE TELO BIĆE ISCELJENO!

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas obeležavaju slavu posvećenu Kozmi i Damjanu, svecima koji se u narodu smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Zbog toga se i zovu Sveti Vrači.

Ovaj praznik ne praznuje samo SPC, već i Lekarska komora Srbije koja je 2007. godine i zvanično taj dan proglasila svojom slavom

Vladika Nikolaj Velimirović zapisao je da su sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, "sijali dobrim delima, pa su od Boga dobili dar za isceljenje". Takođe, dodao je da nikada nisu tražili nadoknadu za svoje darove.

Kozma i Damjan ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posle smrti. Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas. Današnji dan je po narodnom verovanju dobar za molitvu za ozdravljenje. Postoji i verovanje da danas nije dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće. Na Vračeve, po narodnom verovanju, ne treba raditi ni poslove na velikim visinama, a veruje se da Sveti Vrači štite ljude i od udara groma.

Danas proslavljamo SVETE BEZSREBRENIKE KOZMU I DAMIJANA - VRAČEVI - Danas je slava i svim lekarima!

Molitva ovim čudotvorcima

  • K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, kolena preklonivši, pritičemo i klanjajući se usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja.

Kako su Kozma i Damjan celog života isceljivali bolesne, uvreženo je verovanje da na današnji dan treba izgovoriti molitvu za ozdravljenje. Tu molitvu trebalo bi čitati počev od današnjeg dana, pa narednih 40 dana zaredom, i bićete zdravi.

Mi smo OkO NaS – A VI ste Najbolji jer ste uz NAS