vibe tv logo mini

ŠTA SU ŽIVI SNOVI - Posebna vrsta snova sa kojim se muče mnoge osobe!

Živi snovi su izuzetno intezivni i jaki. Većina osoba koji imaju žive snove imaju velike muke tokom spavanja ali i posle sna.

Snovi predstavljaju kombinaciju slika, misli, osećanja i senzacija koji se odvijaju van naše kontrole. Zapravo, oni su nevoljna i nesvesna akcija, koja nije u potpunosti razjašnjenja, pa ne čudi što je interesovanje za njih veoma staro.

Međutim, snovi mogu da budu mnogo više od običnog prikaza slika u glavi. Pojedini su praćeni i određenim pokretima. O kakvim snovima je reč otkriva vam psihološko savetovalište Sana.

Šta predstavljaju živi snovi?

Živi snovi, odnosno parasomnia, su grupa poremećaja spavanja. Karakterišu ih neželjeni događaji ili iskustva. Obuhvataju nenormalne pokrete, ponašanje, emocije, percepcije ili snove. Mogu se javiti u bilo kojoj fazi sna, uključujući prelazak od budnosti ka spavanju i obrnuto.

Iako živi snovi dovode do niza reakcija, osoba koja ih doživljava sve vreme spava, što znači da nije uopšte svesna učinjenog, čak ni nakon buđenja. Ovo predstavlja ozbiljni problem, jer u pojedinim situacijama živi snovi mogu biti veoma opasni. Naime, parasomnia ne samo da otežava spavanje, već utiče na celokupno fizičko i mentalno zdravlje.

Postoji više vrsta živih snova

Mesečaranje (somnambulizam) je najčešća vrsta parasomnie. Obično se javlja u detinjstvu i ranoj adolescenciji. Manifestuje se hodanjem u snu, tačnije u polusvesnom stanju, pri čemu moždana aktivnost pokazuje veće odlike budnosti nego spavanja. Bez obzira što osoba nema kontrolu nad njima, retko se javlja problematično ponašanje, kao šta je nasilje ili kriminalne radnje. Ponekad može doći do povreda prilikom udaranja o predmete koji se nađu na putu.

Noćno mokrenje (Enuresis nocturna) predstavlja nekontrolisano, obilno mokrenje u krevetu. Nije praćeno ikakvom noćnom morom, već se dešava spontano. Vezuje se najčešće za mentalni ili socijalni stres,mada može biti posledica i fizičkog medicinskog problema, pre svega, dijabetesa i infekcije mokraćnih kanala.

Noćne more, takođe, se svrstavaju u poremećaja spavanja. Javljaju se i kod dece i kod odrasli. U većini slučajeva izazvane su nekom stresnom situacijom ili velikim psihičkim opterećenjem. Osobe sa ovom vrstom parasomnie mogu se plašiti spavanja ili imati poteškoće da zaspu zbog intenzivnih noćnih mora.

snovi.png

Noćni grčevi nogu nastaju u mišićima stopala i potkolenice i to pre samog sna. Tačan uzrok nastanka nije otkriven, ali su istraživanja pokazala da pogađaju ljude starije od 50 godina.

Za razliku od grčeva, noćni strah (pavor nocturnus) javlja se kod dece. Kao i kod mesečarenja ništa ga ne može sprečiti, tj. roditelji ništa ne mogu da učine kako bi umirili mališana, sve što mogu jeste da sačekaju da strah sam po sebi prođe.

I dok su bulimija i anoreksija svesni poremećaji ishrane, postoje i oni koji se dešavaju dok smo u delimični budni. Oni spadaju u parasomnie. Ove epizode ​​imaju tendenciju da se događaju iako nema osećaja gladi i žeđi. Prepoznaju se po konzumiranju čudnih kombinacija hrane, visokokaloričnih namirnica, pa i toksičnih materija.

Da li postoji lek za žive snove?

Ukoliko su učestali, živi snovi utiču na kvalitet života, pa je neophodno pronaći rešenje. Medikamenti u izvesnoj meri mogu pomoći, da biste ih otklonili neophodno je potražiti i pomoć psihologa.

Kako su parasomnie povezane sa psihičkim problemima, naročito sa stresom i anksioznošću, u osnovi je kognitivno bihejvioralna terapija. Kao ostale metode primenjuju se relaksaciona terapija, hipnoze, kao i kontrola stresa, biofidbek terapija.

Psihološko savetovalište Agencije Astro World sa našim najboljim stručnjacima može vam pomoći da pronađete svoj mit.

 nasi_astrolozi-min.jpg

OkO NaS - MISLIMO NA VAS