vibe tv logo mini

Zbog velikih dugogodišnjih bolova odlučila se za autanaziju -DOK OVO GLEDATE JA SAM MRTVA!(VIDEO ISPOVEST)

DRUŠTVO

Dok ovo gledate, ja sam već mrtva ali to je moj izbor.

Žena koja je godinama bolovala od raka dojke i debelog creva ostavila je poruku političarima nakon svoje smrti u Dignitasu, klinici u Švajcarskoj gde je eutanazija legalna, moleći za promenu trenutnog "okrutnog zakona" u Velikoj Britaniji koji kriminalizuje asistirano samoubistvo.

Paola Mara juče je umrla u 53. godini u kontroverznoj švajcarskoj klinici, nakon što je rekla da je osećala da nema drugog izbora nego da se odluči na ovaj potez nakon duge i teške borbe sa rakom dojke i debelog creva.

Bivša muzičarka i humanitarna radnica je pre smrti snimila video u kom govori o asistiranom samoubistvu. U video klipu objavljenom danas, rekla je:

paula.jpg

  • Kada budete gledali ovo, ja ću biti mrtva. Izabrala sam da odem na ovaj način jer odbijam da dopustim terminalnoj bolesti da diktira uslove mog postojanja.
  • Bol i patnja mogu postati nepodnošljivi. To je spora erozija dostojanstva, gubitak nezavisnosti, oduzimanje svega što čini život vrednim življenja. Asistirano samoubistvo ne znači odustajanje. Zapravo, radi se o povratku kontrole. Ne radi se o smrti. Radi se o dostojanstvu. Radi se o pravu ljudi da okončaju svoju patnju pod svojim uslovima.
  • Dakle, dok gledate ovo, ja sam mrtva. Ali vaše gledanje ovoga može pomoći u promeni zakona o asistiranom samoubistvu.

U pratećem otvorenom pismu liderima stranaka u Vestminsteru, Mara je rekla da je, zbog trenutnog zakona, morala sama da putuje u Švajcarsku jer nije želela da njene voljene "ispituje policija ili da zapadnu u pravne nevolje.

Kanađanka, koja je živela u Londonu više od 30 godina, napisala je: "Ogorčena sam što nemam izbora. Mislim da je to nepravedno i okrutno. Šta je sa svim onim teško bolesnim ljudima koji nemaju 15.000 funti, koliko je potrebno da biste došli u Dignitas? Ovaj okrutni zakon će ih naterati da podnose bolnu smrt, ili ih naterati da sami okončaju svoje živote na brutalan način."

Fotograf koji je autor Paolinog poslednjeg snimka rekao je da ju je upoznao prošle godine i da je bio dirnut njenom pričom.

paulaaaaaa.jpg

  • Želeo sam da prikažem osobu koja nije suicidna. Nije bila depresivna, nije bila nesrećna, nije bila žena koja nije volela svoj život. Veoma je volela svoj život i zaista je želela da ostavi neki trag.

Ranije ovog meseca, Ser Keir Starmer, vođa opozicije u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je da je "posvećen" omogućavanju glasanja o legalizaciji eutanazije ukoliko Laburisti pobede na opštim izborima u Velikoj Britaniji.

Asistirano samoubistvo je zabranjeno u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj, sa maksimalnom kaznom zatvora od 14 godina. U Škotskoj, to nije specifično krivično delo, ali pomaganje u smrti drugoj osobi može biti okarakterisano kao ubistvo.

Sara Vuton, izvršna direktorka organizacije Dignity in dying, rekla je na ovu temu za Dejli mejl: "Paolina poslednja molba dolazi u prelomnom trenutku za kampanju za asistirano samoubistvu u Velikoj Britaniji.

Ceo jako dirljivu Paolinu poslednju ispovest, možete pogledati na linku.

OVDE Možete pogledati celu ispovest Paulinu i njene poslednje reči, samo dva sata pre smrti.

Ostanite uz nas – OKO NAS