vibe tv logo mini

KATASTROFALNI POŽAR GUTA SVE PRED SOBOM - VIŠE GRADOVA U TEKSASU POD STIHIJOM!(VIDEO)

Teksas zahvatio požar kao nikad. Vatrena stihija sve guta pred sobom.

Gomila šumskih požara zapalila se u sredu u Teksasu, uključujući požar koji je prerastao u jedan od najvećih u istoriji te američke savezne države, dok se plamen kretao alarmantnom brzinom i zacrneo pejzaž u ogromnom delu malih gradova i rančevi za stoku, javlja AP.

Baka (83) iz malog grada Stinet je jedina potvrđena žrtva. Međutim, vlasti tek treba da izvrše detaljnu potragu za žrtvama, ali su već upozorile da je šteta za neke zajednice velika.

Poznat kao požar Smokehouse Creek, najveći požar proširio se na više od 3.370 kvadratnih kilometara i prešao na delove susedne Oklahome. Sada je veći od američke savezne države Roud Ajlend (veličine gotovo kao Južnobanatski okrug), a šumarska služba Teksasa je saopštila da je plamen obuzdan na samo oko tri odsto površine.

  • Verujem da će vatra rasti pre nego što bude u potpunosti obuzdana, rekao je Nim Kid, šef Teksaškog odeljenja za upravljanje vanrednim situacijama.

Najveći požar zabeležen u istoriji Teksasa bio je u kompleksu Istočni Amariljo 2006, koji je uništio oko 3.630 kvadratnih kilometara i odneo 13 života.

Kako je eksplodiralo skladište bombi za F-16 u Grčkoj?

 

Vatrene zidove gurali su snažni vetrovi, dok su se ogromni pramenovi dima nadvijali stotinama metara u vazduh širom retko naseljenog regiona. Dim je odložio vazdušno osmatranje štete u nekim oblastima.

  • Postojala je jedna tačka u kojoj nismo mogli ništa da vidimo, rekao je Greg Dauni (57), opisujući svoje bekstvo dok je plamen zahvatao njegovo susedstvo. -- Nisam mislio da ćemo se izvući iz toga – Dodao je.

Članovi porodice identifikovali su nastradalu ženu kao Džojs Blankenšip, bivšu učiteljicu. Njen unuk, Li Kesada, rekao je da je objavio na forumu zajednice pitajući da li neko može da pokuša da je locira. Kesada je rekao da su policajci u sredu rekli njegovom ujaku da su pronašli ostatke bake u njenoj spaljenoj kući.

Požar na Pelješcu i Korčuli

Kesada je rekao da bi ga s vremena na vreme iznenadila smešnim malim pričama o njenim mukotrpnijim danima.

  • Samo pričati sa njom bila je radost, rekao je on, dodajući da je Džoj bio njen nadimak.

Koordinator za upravljanje vanrednim situacijama okruga Hemphil Bil Kendal opisao je ugljenisani teren kao mesečev pejzaž. - Jednostavno je sve nestalo, rekao je.

Kendal je rekla da je oko 40 kuća spaljeno oko perimetra kanadskog grada, ali nijedna zgrada nije izgubljena unutar zajednice. Kendal je takođe rekao da je video na stotine mrtvih goveda kako leže na poljima.

pozar.png

Tresea Rankin je snimila svoj dom u dok je goreo.

  • Trideset osam godina sećanja, to je ono na šta ste mislili, rekla je gledajući kako joj plamen uništava kuću. - Tu se venčalo dvoje moje dece... Ali znaš, u redu je, sećanja neće nestati.

Mali grad Frič, severno od Amarilja, izgubio je stotine domova u požaru 2014. i izgleda da je ponovo teško pogođen. Gradonačelnik Tom Rej rekao je u sredu da je oko 40-50 kuća uništeno na južnoj ivici grada. Rej je rekao da je prirodni gas ostao isključen za grad sa 2.200 stanovnika.

Požar Smokehouse Creek proširio se iz Teksasa u susedni okrug Rodžer Mils u zapadnoj Oklahomi, gde su zvaničnici ohrabrivali ljude u oblasti Daram da pobegnu. Najmanje 13 kuća izgorelo je u požarima u državnom regionu Panhendl, saopštili su zvaničnici u sredu.

OVDE Možete pogledati strahovite kadrove iz vatrom obuhvaćenog Teksasa

Meteorološka služba je takođe izdala crvena upozorenja i upozorenja o opasnosti od požara za nekoliko drugih država u središnjem delu zemlje.

Izvor/Telegraf

Oko Nas – HVALA što STE uz NAS