vibe tv logo mini

MAĐARSKA BLOKIRALA DALJE PREGOVORE EU OKO POMOĆI UKRAJINI!

Piše: Milan Lovas

Mađarska blokirala potpisivanje EU o pomoći dodatnj Ukrajini.

Ovo prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.

Ranije u petak je na sajtu Evropske komisije objavljena zajednička izjava rukovodstva EU u kojoj je Brisel izrazio spremnost da pojača pritisak na Moskvu kako bi ograničio njenu sposobnost da vodi vojne operacije u Ukrajini. EU je takođe izrazila nameru da nastavi da podržava Kijev koliko god bude potrebno.

Kako navodi Blumberg, saopštenje zemalja Evropske unije u vezi sa oružanim sukobom između Rusije i Ukrajine trebalo je da bude objavljeno u petak, ali je zbog veta koji je uvela Mađarska objavljena zajednička izjava rukovodstva EU.

Razlog za veto je još uvek nejasan. Još jedna zemlja EU koja nije članica NATO takođe je imala sumnje u neke tačke u zajedničkoj izjavi, rekao je jedan od izvora.

Od početka sukoba, Mađarska se dosledno protivila sankcijama ruskim energetskim resursima i slanju oružja Ukrajini. U martu 2022. godine mađarski parlament je doneo uredbu o zabrani isporuke oružja Ukrajini sa teritorije zemlje. Sijarto je objasnio da Budimpešta nastoji da obezbedi teritoriju Zakarpatja, gde žive etnički Mađari, jer bi snabdevanje oružjem preko njene teritorije postalo legitimni vojni cilj. Rukovodstvo Mađarske je više puta isticalo da se Mađarska zalaže za što skoriji početak mirovnih pregovora, prenosi RIA.

Oko Nas - UVEK UZ VAS