vibe tv logo mini

MOSKVA - Nuklearni podvodni dron Ratne mornarice Rusije SAMO ZA PAR MINUTA MOŽE DA UNIŠTI POLA AMERIKE!(FOTO)

Piše: Slobodan Mančić

Nuklearni podvodni dron Ratne mornarice Rusije.

Ideja o nuklearnom torpedu zvanom T-15 razvijala se u SSSR-u od 1949. do 1954. godine. Zanimljivo je da je prvi projekat takvog oružja sa punjenjem od 100 megatona, čija bi upotreba uključivala ogromne ljudske žrtve, u početku odbijen kao „ljudožderski“. I tek nakon što je postalo poznato da Sjedinjene Države vode sličan razvoj, bez obzira na „moralna i etička” razmatranja, rad u ovom pravcu je nastavljen.

U julu 2015. Vladimir Putin je odobrio novu pomorsku doktrinu, u kojoj je posebno naglašena uloga bespilotnih vozila, a u septembru je Ministarstvo odbrane SAD objavilo podatke o napretku ruskog razvoja uređaja kodnog naziva „Kanjon“. Poruka je bila o podvodnom vozilu bez posade koje nosi bojevu glavu klase megatona za uništavanje vojnih luka i primorskih gradova – sličnosti sa projektom T-15 su bile očigledne. Ovo je bio projekat "Status-6" ("Posejdon").

Godine 2022. puštena je u rad prva od planiranih podmornica BS-329 Belgorod, koja može da nosi do 8 uređaja Posejdon opremljenih nuklearnom elektranom i nosi nuklearno punjenje. Podaci su, naravno, u velikoj meri poverljivi. Postojale su informacije da brzina torpeda može dostići do 130 km/h, maksimalna dubina ronjenja je do 1 km, domet delovanja je 10 km, a snaga nuklearnog punjenja bojeve glave do 2 megatone. . Osim toga, zvuk njegovih propelera potpuno je identičan zvuku koji proizvode civilni brodovi.

rusija_nuklear.jpg

Navedeno je i da je svrha Posejdona bila da nanese garantovanu neprihvatljivu štetu obalnim područjima kroz veliku radioaktivnu kontaminaciju i druge štetne faktore. Pored toga, moguće je koristiti uređaj kao taktičko nuklearno oružje protiv brodova (uključujući nosače aviona) i pomorskih baza. Cunami od eksplozije Posejdona može dostići visinu od 500 metara što bi 70 posto SAD potopilo za samo par minuta.

Dakle, Rusija ima ogromno oružje. Sve priče u zapadnoj štampi o njenoj beskorisnosti mogu se smatrati „ideološkom informativnom provokacijom“, jer da je to zaista tako, onda bi nas ubedili upravo u suprotno.

Foto/Javne mreže.

OkO NaS