vibe tv logo mini

UDAR NA SRBIJU - Nakon skoro tri decenije na pragu smo udara međunarodne zajednice (faktor Gonzales)?

Piše: S. Č.

Srbija ponovo na udaru EU.

Moguće je da ponovo, tačno nakon 27 godina ponovo dobijemo međunarodno posredovanje u pogledu regularnosti izbora i izbornih rezultata – kaže za Danas Đorđe Pavićević iz Zeleno-levog fronta, kandidat za poslanika na listi Srbija protiv nasilja.

Na pitanje kolika je sličnost između vremena Slobodana Miloševića i krađe izbora, 1996. godine, te međunarodne intervencije i istrajnog protesta građanki i građana, sa situacijom u koje je društvo zapalo nakon poslednjh izbora, sagovornik Danasa kaže da je ovaj put situacija nešto drugačija.

  • Ne radi se samo o priznavanju rezultata izbora kao 1996. godine, nego je dovedena u pitanje regularnost celokupnog izbornog procesa. Krađa izbora je ovoga puta bila toliko sistematična i transparentna da nema smisla osporavati samo ovo ili ono biračno mesto – ističe Đorđe Pavićević.

Potrebno je organizovati nove izbore pod drugačijim, fer uslovima, dodaje.

Da li je Srbija ponovo, posle 27 godina, na pragu intervencije međunarodne zajednice (faktor Gonzales) zbog krađe izbora? 2

  • Jedna takva komisija bi imala smisla samo ukoliko bi imala dovoljno ovlašćenja i pristup svim apektima izbornog procesa. Nisu potrebni posrednici bez jasnog mandata koji bi aktere samo doveli za isti sto, jer je to pristup koji do sada nije bio uspešan – smatra Pavićević.

Prema njegovim rečima, sada imamo izveštaje OEBS-ove posmatračke misije, CRTE, ali i obilje dokaza da je suvišno raspravljati o tome da li se izborna krađa dogodila i da li je ona uticala na rezultate.

Da li je Srbija ponovo, posle 27 godina, na pragu intervencije međunarodne zajednice (faktor Gonzales) zbog krađe izbora? 2

  • Srbija je očigledno ulazi u sve dublju političku krizu i tone ka ogoljenoj autokratiji u kojoj zakoni i procedure služe kao paravan za krađu, a institucije postaju saučesnici – zaključuje Đorđe Pavićević.

Izvor/Danas/Foto/ foto (BETAPHOTO AP Photo/Marko Drobnjaković)

OkO NaS