vibe tv logo mini

Dr.Psih. Ljiljana Urošević na temu- RAZLIKA IZMEĐU NAPADA AKSIOZNOSTI I PANIČNOG NAPADA!(Drugi deo)

Simptomi anksioznosti variraju po intenzitetu, od blagih do teških. Napadi panike se pojavljuju iznenada, dok simptomi anksioznosti postaju postepeno intenzivniji tokom minuta, sati ili dana. Napadi panike obično nestaju nakon nekoliko minuta, dok simptomi anksioznosti mogu preovladavati tokom dužeg perioda, par sati ili čak par dana.

Napadi panike se obično javljaju bez okidača. Anksioznost je odgovor na uočeni stresor ili pretnju, čak i ako je samo u vašim mislima. Simptomi napada panike su intenzivni i ometajući. Često uključuju osećaj „nestvarnosti“ i odvojenosti od prostora i vremena u kom se nalazite. Simptomi anksioznosti variraju po intenzitetu, od blagih do teških.

Panični napad uključuje: ubrzan rad ili lupanje srca, bol u grudima, vrtoglavica ili maglovitost u glavi, valung ili jeza, mučninu, utrnulost ili peckanje u ekstremitetima, treskavicu poput groznice, gubitak daha, bol u stomaku, znojenje i osećaj da se gušite.

Dok anksiozni napad sa druge strane uključuje: nagle reakcije na nešto ili strah od naglih promena u okruženju čak i ako neko brzo prođe pored vas npr, bol u grudima, vrtoglavica, suva usta, umor, razdražljivost, strah, gubitak koncentracije, bol u mišićima, peckanje u ekstremitetima, ubrzan rad srca, osećanje i stanje nemira, gubitak dana, poremećaj pažnje i ubrzan tok misli koji uključuje samo brige i strepnje, poput paranoje.

Ako ste propustili prvi deo ovog naslova - Sada ga možete pročitati!

https://okonas.online/sta-je-aksioznost-i-kako-prepoznati-simptome-na-ovu-temu-govori-dr-psih-ljiljana-urosevic/

Dr.Psihijatar Ljiljana Urošević

OkO NaS – HVALA VAM ŠTO NAS PRATITE!