vibe tv logo mini

PRVI GRAD U SRBIJI KOJI JE DONEO OVAKVU ZABRANU -Ovaj grad je počeo da uvodi nova pravila!

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je zabranio gradnju objekata bez sadnje drveća. Ovo je jednoglasna odluka odbornika gradskog parlamenta, doneta letos na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića kojom Kragujevac želi da unapredi kvalitet života građana.

Po ovoj odluci za svaki novoizgrađeni objekat površine do 1.000 kvadratnih metara, investitori u Kragujevcu moraće ubuduće da posade deset novih stabala u gradu.

– Investitori koji grade stambeni ili stambeno poslovni objekat u Kragujevcu, od 1. septembra u obavezi su da posade jedno stablo za svaki stan ili lokal. Kada je reč o poslovnim objektima propisana je sadnja deset stabala za poslovni objekat površine do 1.000 kvadrata, a ako je je stambeno – poslovni objekat preko 1.000 kvadrata, investitori su u obavezi da zasade još po jedno drvo na svakih dodatnih 500 kvadratnih metara novog zdanja, kaže za Danas Dragan Marinković, načelnika Odeljenja za zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi Kragujevca.

I on podseća sve investitore da ih na to obavezuje odluka o sprovođenju Akcije „Vrati dah prirodi – posadi drvo”, koja je usvojena na sednici Skupštine grada, koja je po mišljenju gradskih vlasti„kruna zelenih kapitalnih projekata započetih u Kragujevcu”.

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je doneo zabranu kakve nema u državi 2, lokacije i placevi na kojima je

Grad Kragujevac nedavno zasadio nove sadnice Po mišljenju gradskih vlasti zahvaljujući ubrzanom razvoju Kragujevca u poslednjih pet godina na svakom koraku niču novi stambeno-poslovni objekti.

Samo prošle godine nadležna gradska uprava izdala je 1.389 odobrenja za izgradnju, što znači da je na tim parcelama posečena jedna šuma.

A, Kragujevac ne može da raste i da se razvija na štetu zelene infrastukruture, smatra kragujevačka vlast.

Svi urbanistički planovi koji se usvajaju na Skupštini obavezni su da se pozivaju na tu odluku. JKP „Šumadija“ treba da izradi plan i program.

– Investitori su u obavezi da se obrate stručnim službama JKP „Šumadija”, a sadnice mogu da posade na parceli na kojoj grade, ili ukoliko nemaju dovoljnno mesta na parceli sadnja će se vršiti u parkovima, drvoredima ili pored saobraćajnica prema planu i programu koji treba da implementira JKP„Šumadija”,na pominje ekolog Marinković.

Po njegovim rečima, prilikom izbora sadnica, vodiće se računa da se sade vrste drveća niske alergenosti (brest, topola, javor, lipa, grab, dud ili bor), a u izbor i preporuku sadnica uključen je i Institut za javno zdravlje iz Kragujevca koji ima uspostavljenu saradnju sa Institutom za šumartsvo iz Beograda.

Sadnice platana koje je Grad Kragujevac nedavno poklanjao u akciji ozelenjavanja grada Foto: Grad Kragujevac.

Pogodno vreme za sadnju, podseća Marinković, je od kraja vegetacionog perioda, odnosno od druge polovine oktobra do početka mrazeva i pred početak vegetacionog perioda, u drugoj polovini marta meseca, a ukoliko je zima duga sadnja se može obaviti i početkom aprila.

Ukoliko ste propustili ovaj naslov, sada je vreme da ga pročitate!

https://okonas.online/ceca-je-pobedila-jelenu-karleusu-cecina-se-zelja-ispunila-a-jk-nikada-vise-nece-biti-na-ova-dva-znacajna-mesta/

Ovom odlukom, prvom takve vrste u Srbiji, predstavnci lokalne vlasti pokazuju da Kragujevac teži statusu zelenog grada, a njenom primenom od 1. septembra, po njihovom mišljenju je korak bliže tom cilju.

Slobodan Mančić

OkO NaS – HVALA VAM ŠTO NAS PRATITE!