vibe tv logo mini

Naš advokat Damljan Perišić na temu - RAZVOD BRAKA - OVO JE NAJLAKŠI NAČIN ZA RAZVOD BRAKA UKOLIKO DO TOGA DOĐE! Prvi deo

Kako će razvod proteći zavisi od mnogo faktora, a među njima najviše od toga da li drugi supružnik želi da sarađuje ili ne, da li imate zajedničku decu i zajedničku imovinu.

Kada drugi bračni drug želi da sarađuje po pitanju razvoda, to će biti korisno po obe strane i doprineće brzini postupka za razvod. Međutim kada to nije slučaj, kada se drugi partner protivi ili ne želi razuman dogovor, niti želi sporazumni razvod braka, preostaje Vam bračni spor po tužbi za razvod, za šta Vam pravni savet i zastupanje može pružiti iskusan advokat za razvod Advokatska kancelarija Perišić iz Beograda.

Ovo su jedna od najčešćih pitanja naših klijenata pre nego što pokrenu razvodnu parnicu.

* Kako se najbrže razvesti?  

 * Koji su zakonski razlozi za razvod?

 * Kako pokrenuti razvod braka? 

* Šta je potrebno za razvod?

* Šta je to sporazumni razvod braka?

 * Kada podneti tužbu za razvod?

* Koliko traje postupak razvoda? 

  *Dokumenta za razvod braka?

* Kako se vrši podela imovine?

* Kome će pripasti deca? 

   *  Kako do alimentacije?   

* Promena prezimena? 

 * Gde se podnosi zahtev?

 * Koliko košta razvod braka – cena? 

 * Ko snosi troškove postupka?

Odgovori uglavnom su slični, jel nemogu biti isti iz razloga što nijedan slučaj nije isti. Svaki slučaj se razlikuje sam po sebi. Ali evo generalnog opšteg mišljenja.

Nakon što shvate da ne postoji mogućnost daljeg zajedničkog života i kada se odnosi partnera izuzetno pokvare, razdvojeni supružnici dolaze pred izazov – kako pokrenuti razvod braka. U nekim slučajevima advokat vam neće biti potreban, dok je u drugim izuzetno preporučljivo da se angažuje advokat za razvod.

Razvod se može brzo pretvoriti u otvoreni sukob između vas i vašeg supružnika sa razarajućim psihološkim, emocionalnim, ali i finansijskim posledicama. Zato ne čekajte da dođe do nastanka i produbljivanja spora sa vašim supružnikom. Brojne su prednosti da što pre konsultujte advokata nakon razlaza sa bračnim partnerom, pa čak i pre razlaza. Biće Vam od koristi da znate koje Vam mogućnosti stoje na raspolaganju, kako bi donosili pravilne odluke i izbegavali nepotrebne greške.

* Na osnovu Porodičnog zakona, propisano je da brak predstavlja uređenu zajednicu života muškarca i žene, za čije sklapanje je neophodna slobodno izražena volja – pristanak budućih supružnika. Ta izjava mora biti ozbiljna, data lično, istovremeno, a ne može biti uslovljena rokom ili uslovom.

Kao što i nastaje, brak može voljom supružnika i prestati – voljom izraženoj u sporazumu o razvodu (što je najbrži i najlakši način razvoda), ili kada nema sporazuma onda po osnovu tužbe za razvod braka – što je komplikovaniji i sporiji način).

*Zakonodavstvo Srbije predviđa sledeće razloge za razvod:

Ozbiljnu i trajnu poremećenost odnosa u braku i stvarnu nemogućnost ostvarivanja zajednice života.

Ozbiljna i trajna poremećenost odnosa u braku je takva poremećenost odnosa koja opstaje već dugi period, a nema izgleda  da se prevaziđe i reši, dok stvarna nemogućnost ostvrivanja zajednice života podrazumeva da do nastanka zajednice življenja, privređivanja i trošenja nije ni došlo ili je ona prestala, a nema izgleda da se opet uspostavi funkcionalan brak.

Ako su ti razlozi prisutni, možete sami ili uz pomoć advokata za razvode pokrenuti postupak po tužbi ili po sporazumu za razvod braka, ova druga opcija je bolja i kraće traje.

*Odgovor na pitanje – kako pokrenuti razvod braka na najjednostavniji način glasi

– Postupak razvoda braka se pokreće putem  pripreme, potpisivanja i podnošenja tužbe ili nadležnom sudu, ili putem pripreme, potpisivanja i podnošenja predloga za sporazumni razvod braka, takođe nadležnom sudu.

Dakle postupak se pokreće – tužbom ili sporazumnim predlogom, koji sadrže propisane elemente i potpis stranke ili njenog punomoćnika.

Za vođenje pokrenutog postupka stvarno je nadležan parnični – osnovni sud, a po žalbi je nadežan apelacioni sud. Mesno nadležan je sud mesta prebivališta, odnosno boravišta tuženog, a takođe je mesno nadležan i sud u kome su bračni partneri imali poslednje zajedničko prebivalište.

Kako bi vam detaljnije odgovorio na to kako pokrenuti razvod braka tužbom a kako sporazumom, o toj temi pročitaćete u drugom naslovu...

Avokat Damljan Perišič

OKO NAS