vibe tv logo mini

BITI U VEZI VAŽNIJE JE OD KVALITETA VEZE – Da li je baš tako-Evo šta kaže naš psihoterapeut Dr.Sc. Vahida Djedovic!

Biti nezavisan znači biti slobodan. (Samostalno donositi odluke na području svoje teritorije)

Pre izvesnog vremena imala sam klijentkinju koja nije mogla zaštiti sebe od sebe same. Pa, iako je uviđala da to ne vodi nikuda, ostajala je u bolesnoj vezi i zbog toga se osećala beznadežno.

Plašila se samoće, a u vezi je tražila definiciju sebe. Nije znala da se identitet razvija u sebi. Za nju je to, što je bila u vezi, bilo važnije od samog kvaliteta veze. Počela je zanemariviti sebe i došla u jedno etičko, moralno i duhovno propadanje.

Podnosila je mnogo više nego što granice zdravog razuma mogu dopustiti. Počela je prihvatati nametnutu joj krivnju i odgovornost za sve što u vezi pođe po zlu. Imala je razvijene veštine za beskonačno dugo trpljenje i sposobnost gubljenja vlastitih granica.

Veza je opstajala zato što ni jedna strana nije znala preživeti bez ove druge. Oboje su nosili maske pseudoosoba. Na takav način stvarali su privid veze jer su se plašili da će drugi zaviriti iza maske i ugledati istinsku usobu. Maska im je pružala sigurnost, održavala udaljenost, a prava svrha maski je sprečavanje međusobnog upoznavanja. Ovde nije bilo mesta za stvarnost ili za bilo čiji istinski identitet.

Izgubila je dodir sa stvarnošću do te mere da nije imala temelj rasuđivanja.

Ozdravljenje podrazumijeva lečenje ovakvih obrazaca ponašanja. Dugotrajno je, a važno je prepoznati i prihvatiti vlastite potrebe i uvažavati ih. Znati da ugrožavanje vlastitih moralnih i duhovnih vrednosti narušava odnose. Ne predavati vlastiti život nikome. Jasno videti sebe i drugog bez osuđivanja. Ne prihvatati emocionalna i duhovna zlostavljanja. Biti spremna deliti svetove, a zadržati sopstveni. Znati da ne možemo promeniti druge. Možemo promeniti samo sebe.

DR.SC Vahida Djedovic

I na kraju, znati da NESAMOSTALNOST bilo koje vrste uništava odnose.

Da biste bili slobodni, važno je da budete svoji, a da biste bili svoji, važno je da budete srećni.

Obavezno posetite njen sajt u priloženom linku

https://psihoterapijatuzla.com/

Iskreno vaša Dr. SC. Vafida Djedovic

OKO NAS