vibe tv logo mini

Protojerej Zosim poručuje - DANAS JE JEDAN OD NAJRADOSNIJIH DANA U PRAVOSLAVLjU - Žene koje žele porod ovo treba da urade a ovu stvar ne smete nikako raditi!

Srpska pravoslavna crkva 7. aprila slavi jedan od najradosnijih i najznačajnijih praznika u godini. Za ovaj dan se vezuju mnogi običaji!

Događaje Blagovijesti opisuje jedan jevanđelista — apostol Luka. U svom jevanđelju on izveštava da je u šestom mesecu po začeću pravedne Jelisavete, majke svetog Jovana Preteče, arhanđela Gavrila Bog poslao u Nazaret Djevici Mariji sa vešću o predstojećem rođenju Spasitelja sveta: I ušavši k njoj anđeo reče: Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama! A ona videvši ga, uplaši se od reči njegove i mišljaše: kakav bi ovo bio pozdrav? I reče joj anđeo: Ne boj se. Marija, je si našla blagodat u Boga! I evo začećeš i rodićeš sina, i nadenućeš mu ime Isus. On će biti veliki, i nazvaće se Sin Višnjega, i daće mu Gospod Bog presto Davida oca njegova; I carovaće nad domom Jakovljevim vavijek, i carstvu njegovu neće biti kraja.

Blagovesti, buđenje proleća: Stižu dobre vesti, laste i rode, preskaču se  vatre i teraju zmije - Rokselanin kofer

U nekim krajevima Srbija i dalje se zadržao običaj da se na ovaj praznik ustaje što ranije. Prema predanju dan treba das počne pesmom devojaka, a da se završi veseljem celog mesta. Ovaj običaj se, simbolično, zove ranilo.

Stariji pričaju da se u noći uoči Blagovesti mogu videti vatre koje gore na mestima gde je skriveno neko zakopano blago. Zato je u prošlim vremenima bilo mogo onih koji tokom noći uoči ovog praznika uopšte nisu spavali, čekajući "znak" koji će ih odvesti do skrivenog bogatstva..

Dok Blagovesti ne prođu, ljudi se još pribojavaju da će zima potrajati. Ipak, od ovog dana, po verovanju, i priroda se budi, pa Blagovesti treba posvetiti Bogu i proslavljanju života. Običaj je da se na ovaj dan ne radi ništa, a stariji kažu da je ovo toliko veliki praznik da na njega "ni ptice u šumi ne savijaju gnezda".

Zbog verovanja da se na ovaj dan i gmizavci bude iz zimskog sna, predanje kaže da na Blagovesti nikako ne treba spominjati zmije! U nekim krajevima Srbije se i danas na ovaj praznik mogu videti deca kako trče oko kuće vičući: "Bež'te zmije i gušteri, bež'te zmije i gušteri!"

Благовести – Празник почетка нашега Спасења -

Rašireno verovanje je da se na ovaj dan treba umiti u potoku ili reci, a da obaezno treba izbegavati češljanje i kupovinu nove obuće. Blagovesti naročito slave žene - one koje žele porod. Na današnji dan one odlaze u crkve i manastire gde su ikone posvećene Blagovestima i mole se Bogorodici.

Draga braćo i sestre po Hristu neka je svima nama Blagovesti na blagost duši i da kao i Majka Božija primamo samo dobre i blage vesti.

Protojerej Zosim

OKO NAS