vibe tv logo mini

Otac Zosim prinosi nam Bogom ugodnu molitvu za spasenije, zaštitu i zdravlje. MOLITE SE NA OVAJ NAČIN OVIM SVETITELjIMA!

U vreme cara Aleksija Komnena, došlo je među učenim ljudima u Carigradu do nesuglasica i prepirki, koji je od trojice svetitelja bio najveći.

Po jednima je to bio Sveti Vasilije Veliki, jer je duboko prodro u tajnu bića, isti onaj Vasilije koji se svojim vrlinama upodobio Anđelima i takmičio se sa njima. On nije tako lako opraštao grešnicima, bio je strog, jer nemade u sebi ničeg zemaljskog.

Ovim blagočestivim svetiteljima trebamo se moliti za spasenije, dugovečnost, zdravlje ali I da nas predstavljaju kod Gospoda po končini (smrti) našoj.

MOLITVA OVIM UGODNICIMA BOŽIJIM

O, presvetli svetilnici Crkve Hristove, Vasilije, Grigorije i Jovane, koji svetlošću pravoslavnih Dogmata sve krajeve zemlje obasjaste i mačem reči Božje smutnje i rovarenja bogohulnih jeresi ugušiste! Pripadajući vašem milosrđu, s verom i ljubavlju iz dubine duše vapijemo: stojeći pred Prestolom. Presvete, Jednosuštne, Životvorne i Nerazdeljive Trojice za Koju se rečju, pisanjem i životom hrabro boriste i duše svoje polagaste, uvek Joj se molite da i nas utvrdi u Pravoslavlju, u jednodušnosti, do smrti nepokolebljivom ispovedanju vere Hristove, i u sveduševnoj poslušnosti Njegovoj Svetoj Crkvi; da nas opaše s visine silom protiv svih nevidljivih i vidljivih naših neprijatelja; da sačuva Crkvu svoju nepokolebljivu od neverja, sujeverja, jeresi i raskola; da daruje arhipastirima našim zdravlje, dugovečnost i napredak u svemu; pastirima našim da poda duhovnu trezvenost revnost za spasenje svoje pastve, I vladaocima sud i pravdu, vojnicima strpljivost, hrabrost i pobedu nad neprijateljima, sirotima i udovicama zaštitu, bolesnima isceljenje, mladima dobro vaspitanje u veri, starima utehu, ucveljenima pomoć, i svima sve što je potrebno za privremeni i večni život, te da u miru i pokajanju, izgarajući od želje za spasenjem, služeći Gospodu i podvizavajući se dobrim podvigom, okončamo svoj životni put udostojimo se u Nebeskom Carstvu zajedno s vama uvek pevati i slaviti Presveto i Veličanstveno Ime Oca, i Sina, i Svetoga Duha u vekove vekova.

Amin.

Protojerej Zosim

OkO NaS