vibe tv logo mini

VEROVANjA – Da li razbijeno ogledalo zaista donosi sedam godina nesreće?

Ukoliko vam se nekad desilo da vam se razbije ogledalo, sigurno vam je neko zabrinuto napomenuo da vas čeka sedam godina nesreće.

Mnogi će ovu pretnju shvatiti kao preozbiljnu kaznu – sedam godina nesreće je dug period. Većina nas ipak nije toliko sujeverna, pa slomljeno ogledalo više doživljava kao dodatni trošak ili razbijenu uspomenu, a manje kao pretkazanje loše sreće. U nastavku saznajte koliko ima istine u nesreći koju nosi sa sobom razbijeno ogledalo, kao i odakle potiče ova sujeverna ideja.

Stari rimljani su krivi za verovanje slomljenog ogledala!

Od Rimljana potiče ideja da slomljeno ogledalo donosi sedam godina nesreće. Dužina nesreće koja očekuje onog ko je razbio ogledalo, povezana je sa rimskim verovanjem da je sedam godina potrebno da se život obnovi. Ukoliko osoba koja se ogleda nije bila dobrog zdravlja, njen odraz bi razbio ogledalo. Tada bi se nesreća nastavila u periodu od sedam godina. Nakon sedam godina, život osobe bi se obnovio, telo bi se fizički oporavilo i podmladilo, a kletva bi bila gotova.

Slomljeno ogledalo

U prošlosti su ogledala bila veoma skupa, pa je sujeverje bilo dobra pretnja, da bi se o ogledalu uvek vodilo računa. U pitanju je odlična taktika zastrašivanja. Međutim, stari Rimljani su osmislili i posebne postupke za razbijanje kletve. Osobe koje su razbile ogledalo, moraju skupiti sve razbijene delove i zakopati ih pod mesečinom ili pokupiti sve delove i baciti ih u tekuću vodu. Postoji i mogućnost da razbijeno ogledalo usitnite najsitnije, tako da više ne može da reflektuje ničiji lik. Imate sedam sati da se pobrinete za slomljene delove, a nakon toga kletva startuje.

Kletva, ako i postoji, lako se može poništiti. Ukoliko vam se desi da razbijete ogledalo, pokupite sve najsitnije deliće – ne zbog kletve, nego da se vi ili neko drugi ne biste povredili. Razbijeno ogledalo zaista donosi nesreću, ali ipak na malo drugačiji način. Kada je ogledalo razbijeno, posebno ako je bilo veliko, čekaju vas sati čišćenja, a zamena će vas stajati i dosta novca.

Međutim moramo dodati da ukoliko slučajno razbijemo ogledalo, možemo razbiti i svoj maler ili lošu sreću koja nas je do tada pratila. U oba slučaja nikako se nemojte ogledati u polomljenja ili na bilo koji način oštećena ogledala.

Šaljite nam vest, fotografiju ili snimak na naš dobro poznati kontakt u opisu donje slike!

OkO NaS – HVALA VAM ŠTO STE UZ NAS