vibe tv logo mini

Pravoslavci danas proslavljaju Mladence: Da li se gosti pozivaju na slavlje? Protojerej Zosim nam govori u čemu grešimo decenijama kada je ovaj praznik u pitanju(MOLITVA ZA DANAS)

Piše: Protojerej Zosim

Po nekom ne pisanom i nigde zavedenom pravilu, kojeg nema ni u jednom tipiku, danas, već decenijama unazad Mladence slave svi – i oni koji su razmenili bračne zavete u crkvi, i oni koji su sklopili građanski brak, ali i deca koja su rođena između 22. marta prethodne i ove godine.

U spomen na stradanje 40 Svetih mučenika Sevastijskih, koji su 320. godine postradali u ime Hrista, 22. marta obeležavaju se Mladenci.

Iako “ne pada” na crveno slovo, ovaj praznik se po kalendaru Srpske pravoslavne crkve svetkuje kao neradni dan, a posebno je važan za parove koji su u prethodnih godinu dana sklopili brak.

Za njih, Mladenci su dan kada će ugostiti članove familije i bliske prijatelje u svom domu i poslužiti ih mladenčićima, kolačima od pšeničnog brašna premazanim medom. Na trpezi će se, u većini slučajeva, naći i predjelo, glavna jela, pite i sitni kolači.

Naravno trpeza treba biti posna jel praznik pada u sred časnog velikog posta.

Mladenci su počeli da se slave u Srbiji naveliko polovinom pročlog veka.

Simbolika venca i mladenčića

  • Po Bibliji mladenci su bili mladići koji su 320. godine postradali za Hristovu veru. U trenutku kad su izdahnuli sa neba je, veli predanje, na njihove glave palo 40 venčića. Zbog toga, prilikom venčanja u crkvi mlada i mladoženja na glavi nose vence. Venac je simbol bračne vernosti i odanosti, ali i žrtve. Takođe, venac je simbol čovekovog carstva, ali i besmrtnosti – kaže otac Zosim i dotaje
  • Pošto se kod nas usve svelo na jelo, piće i stomakougađanje i ovaj praznik kao i svi drugi svelo se na hranu, piće, Gospoda i molitve se niko ne seća.

Uvek napominjem već preko dve decenije (ali niko ne sluša) da toga dana najbolje je posetiti neku od svetinja kako bi zatražili da im se molitva očita za zdravlje i sreću, međutim toga se niko ne seća. Posle kukako i hulimo kako nam ne ide. Ali o tome će mo nekom drugom prilikom.

  • Pošto većina mladenaca neće na žalostposetiti svetinje danas, ja vam dostavljam molitvu koju trebate u vašem domu izgovoriti uz prisluživanje (upaljene) sveće.

MOLITVA SVETIM SEVASTIJSKIM MUČENICIMA 

O, sveta  četrdesetorice mučenika Hristovih, koji u gradu Sevastijskom hrabro za Hrista postradaste, kroz oganj i vodu prođoste i pokoj Carstva Nebeskoga dostigoste, koji sa Angelima i svima svetima u svetlosti likujete! Kao prijatelji Hristovi vi veliku smelost pred Presvetom Trojicom imate da rod hrišćanski zastupate, a posebno one koji vas sa verom i ljubavlju poštuju i u molitvi prizivaju. Stoga i mi, sveti spomen vaš praznujući, sa vatrenom ljubavlju vama vapijemo: Izmolite od Mnogomilostivog Gospoda oproštaj voljnih i nevoljnih sagrešenja naših, da ostalo vreme života svoga na zemlji u pokajanju i držanju zapovesti Božijih provedemo, uvek sećanje na smrt i sud pravedni imajući, na čas kada  će svako po delima svojim platu primiti. Mučenici preslavni, koji se u zvanju vojničkome za ime Hristovo u kreposti i jedinodušiju podvizavaste i koji duše svoje za Njega usrdno položiste, pomozite i nama da u veri pravoslavnoj tvrdi i nepokolebivi ostanemo. O, Božiji ugodnici, budite nam zaštitnici od neprijatelja vidljivih i nevidljivih, da pod pokrovom svetih molitava vaših od svih zala zakriljeni budemo, sve do poslednjega dana i  časa končine naše, te da kroz vas proslavimo Svesveto i poklonjenja dostojno ime Trojice kroz Koju sve biva, Oca i Sina i Svetoga Duha, kroza sve vekove.

Amin.

Šaljite nam vest, fotografiju ili snimak na naš dobro poznati kontakt u opisu donje slike!

OkO NaS