vibe tv logo mini

Mit ili stvarnost - POSTOJI LI ZLO KAO IZDVOJENO BIĆE SAMO PO SEBI ILI ZLO NASTAJE OD LJUDI!

Da li treba da pišu samo oni koji su ubeđeni da znaju odgovor ili da malo pogledamo sta je shvatljivo u priči koja se spominje od nastanka civilizacija do danas.

Zasto se ista figura postovala i slavila u Egiptu (Set), a u drugoj religiji demonizovala.

Kako su te vrednosti (bogovi) dobra i zla bile istaknute samo za one "pismene" u bilo kojem periodu onda možemo reći da su to u stvari vrednosna pravila koja slave klasno društvo uz precizne norme.

set.jpg

Ne mešati se sa običnim narodom jer mogu se stvoriti problematični polu bogovi.

Kroz čitav taj "obrazovni" klasni normativ, navode se primeri.

Recimo od Egipatske mitologije do dela Knjige Genesys navode se primeri Dobrih bogova koji su nastajali iz ljubavi para i naknadno nastavljali "lozu" stvarajući potomstvo sa braćom i sestrama. Jedini emotivni bog (Set) koji voli on se predstavlja kao zlo, njegova ljubomora prema bratu Ozirisu zbog žene/sestre je takođe predstavljeno kao zlo, a njegov brat Oziris je predstavljen kao pozitivac iako je on stvoritelj deteta

Anubisa (Sirius/Kerber) za ženom brata/boga Seta. (odnos u eliti i vlastelinskim nivoima gde je bilo dobro/moralno imati bliske rođake u braku zbog zadržavanja imetka itd i svako mešanje sa običnim građanima se smatralo kao zlo).

I tu se ukazuje na fizičke promene Anubisa sina brata i sestre Ozirisa i Neftis.

Šta onda zaključujemo na tim primerima?

anubis.jpg

Bogovi koji su radili šta su hteli, bez pobune, u konstantnoj međusobnoj podršci, oni su pozitiv, a on koji je "optužitelj" buntovnik, emotivac, on je zlo.

Ovo smo spomenuli jer se takvi primeri nalaze se u svim mitologijama civilizacija na svetu.

Identicno se proteže do Genesisa...

oziris.jpg

Paradoksalno, ali Nepomenuti se spominje kao neko ko se drznuo Ocu i koji je hteo slobodu za ljude, večni život i sastavljanje nebeskih vrednosti sa ovozemaljskim.

Po tome, Bog Otac je reagovao, taj pokušaj sprečio i ukazao da je ta namera čisto zlo…

NeĆEmo SE poTPisIVatI – vi VEć DobrO znATe KosmO