vibe tv logo mini

DANAS SE POMOLIMO ZA ZDRAVLJE - Proslavljamo danas svetog velikomučenika Teodora Tirona!

Piše: Protojerej Zosim

zosim

SPC i njeni vernici dfanas proslavlavljaju Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja i velikomučenika. On je prvi svetac-zaštitnik grada Venecije, pa ga rimokatolička crkva slavi 09. novembra.

Ovaj svetitelj je kao regrut stupio u puk Marmaritski u gradu Amasiji (današnja Turska) kada je otpočelo gonjenje hrišćana pod carevima Maksimijanom i Maksiminom. U Irakliji je postao vojvoda poznat po ispovedanju hrišćanske vere i strogom pobožnim životu.

Zbog uvažavanja u narodu, zamerio se caru Liciniju. Pošto Teodor Tiron nije krio da je hrišćanin, po carevoj naredbi osuđen je i zatvoren u tamnicu koja je bila zatvorena i zapečaćena da bi umro od gladi.

Vrgnut u tamnicu, blaženi Teodor bi hranjen Duhom Svetim. I prve noći javi mu se Gospod, i reče: Ne boj se, Teodore, jer sam ja s tobom. Ne uzimaj više zemaljske hrane i pića, jer ćeš biti u drugom životu, večnom i neprolaznom, samnom na nebesima. – Rekavši to, Gospod otide od njega. A sveti Teodor stade pevati i veseliti se; pridruži mu se veliko mnoštvo svetih Anđela. Kada stražari tamnički čuše divno pevanje, potrčaše k vratima tamničkim, videše da su zaključana i da su pečati čitavi. Tada pogledaše kroz prozorče, i videše mnoge ljude u belim haljinama gde zajedno sa svetim Teodorom pevaju. Uplašeni, oni izvestiše namesnika Publija.

Опис фотографије није доступан.

Sveti Tiron je potom izveden iz tamnice, mučen, osuđen na smrt i bačen u vatru. Ubijen je po zapovesti cara Licinija 306. godine, ali telo nije moglo da izgori u ognju. Jedna pobožna žena Evsevija je njegove mošti izmolila od Publija Igemona i odnela u svoj grad Ivhaistski. Svetitelj je sahranjen i nad grobom je podignuta crkva, njemu u spomen. Mnogo vekova kasnije, mošti su prenete u Vlašku, pa u Srem, a od početka 16. veka nalaze se u manastiru Novo Hopovo na Fruškoj gori.

MOLITVA TRI SVETITELJA ZA ZDRAVLJE , USPEH I ZAŠTITU OD SVAKOG ZLA!

!

Bogougodna molitva Svetom Teodoru Tironu

  • O, sveti, slavni i svehvalni velikomučeniče Teodore Tirone! Tebi se obraćamo. Tvojim molitvama pribegavamo, brzom izvoru iscelenja. Klanjamo se tvojim netlenim moštima i molimo te, mučeniče Hristov Teodore, mi, nemoćni, grehom iscrpljeni: pogledaj na nas i na rane našega jadnog srca, na ojađene naše duše. U svetu ovom i onom pomozi nam tvojim molitvama svetim! Čuj glas moljenja našega, nemoj nas prezreti! Zaštitio si hrišćane od skvernog žrtvoprinošenja za vreme Julijana Odstupnika. Tako i nas zaštiti pred Gospodom! Uspravi srca naša i misli naše k Bogu, da samo o nebeskom mislimo, da bismo se spasli večne osude. Mučeniče Hristov, moli Hrista, da nam daruje duhovni mir, da usliši naše molitve, kao što je čuo tvoje molitve u tamnici. Uputi nas, sveti Tirone, da se možemo prilježno moliti Bogu, da praštamo bližnjima svojim uvrede, da stanemo s desne strane Hrista, Sina Božijega i da čujemo Njegov sveti glas: Dođi slugo, dobri i verni, uđi u radost Gospoda svoga!

Oko Nas – HVALA što STE uz NAS