vibe tv logo mini

OVOM SVETITELJU MOLIMO SE ZA ISCELENJE TELA I DA GOSPODU BRŽE PRINESE NAŠE MOLITVE!(Molitva)

Piše: Protojerej Zosim         

zosim     

Sveti Nikita Stolpnik bio je učenik episkopa Teofila Gotskog, a potiče od Gota. Učestvovao je na Prvom Vaseljenskom Saboru.

Kada je knez Gotski Atanarik počeo da muči hrišćane, Sveti Nikita imao je dovoljno hrabrosti da se suprotstavi. Ipka, mučen je strašnim mukama dok je propovedao Hristovu veru. Na prsima je, pod odelom, držao ikonu Svete Bogorodice, zato što mu se Sveta Bogorodica javila.

Na kraju, preminuo je tako što je bačen u oganj, ali njegovo telo je ostalo nepovređeno. Kasnije je prenet iz Gotske zemlje (Vlaška i Besarabija) u Kilikiju u grad Mopsuest, gde je sagrađena crkva u njegovu čast i nosi naziv crkva Svetog Nikite gde se i nalaze njegove mošti.    

 sveti_nikita_stolpnik.jpg

UNIŠTEN JE DRAGULJ HRIŠĆANSKE KULTURE -Kroz suze izgovorio je Patrijarh SPC Porfirije !(FOTO)

Ovom svetitelju molimo se za zdravlje, protiv bolova, zaštitu i molimo mu se da prenese naše molitve Gospodu.

  • Svečesna glava monahu Nikiti, prečasni i prepodobni, prepodobnomučeniče Nikita! Svoje ne zaboravljaj do kraja, nego nas se uvek sećaj svetim i bogougodnim molitvama Bogu i ne zaboravi da posetiš svoju decu. Moli se za nas, dobri oče i izabraniče Hristov, kao da imaš smelost prema Caru Nebeskom, i ne prećuti za nas Gospodu, i ne prezri nas, koji te verom i ljubavlju poštujemo. Pomeni nas nedostojne kod Prestola Svedržitelja, i ne prestani da se moliš za nas Hristu Bogu: jer ti je dana blagodat da se moliš za nas. Ne mislimo da si mrtav, jer si telom preminuo od nas, ali i posle smrti ostaješ živ. Ne odstupi od nas duhom, čuvajući nas i čuvajući nas od strela dušmanskih i svakojakih demonskih naslada, dobri zastupniče i molitvenik naš. Iako su mošti tvoje uvek vidljive pred našim očima, sveta duša tvoja sa anđelskim vojskama, sa Etarskim Licima, sa Nebeskim silama, kod Prestola Svemogućeg Boga dostojno se raduje. Znajući da si zaista živ posle smrti, klanjamo ti se, i molimo ti se, i molimo se za tebe Svemogućem Bogu na korist duša naših; i zamoli nam vremena da se pokajemo, i bez ustezanja da pređemo sa zemlje na nebo, i gorka iskušenja, i knezovi u vazduhu, i večne muke, da se izbavimo, i budemo naslednici Carstve Nebeske sa svim pravednicima koji su Mu ugodili oduvek, Gospodu našem Isusu Hristu, kako Mu priliči svaka slava, čast i poklonjenje, sa Početkom Njegovim Ocem i Svetim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova.

Amin.

 

oKo nAs – UvEk Uz VaS