vibe tv logo mini

ARHANGEL GAVRILO - Utorkom pomolimo se ovom arhangelu da nam daruje blage i lepe vesti!

Piše: Protojerej Zosim

zosim

Svetom arhangelu Gavrilu pripada dan Utorak.

Nebo kao prostor ljubavi, jeste prostor u koji se uspinjemo molitvom, podvigom, verom našom. I to je ono što je najsnažnije što nam je dato i to je cilj našeg postojanja.

Arhangel Gavrilo, jedan od sedam velikih angela serafima koji su učestvovali u stvaranju sveta.

Blagovesnik koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje vezane za nastajanje hrišćanstva. Arhangel Gavrilo je živa sila bestelesna i jedan od sedmorice serafima najbližih Božjem prestolu. Učestvovao je u Božijem stvaranju sveta i u borbi protiv “palih” anđela, predvođenih samim zlom, satanom.

Arhagel Gavrilo je svedočanstvo o početku nastajanja Božje tvorevine preneo proroku Mojsiju javivši mu se u pustinji i poučivši ga kako da napiše knjigu Postanja. Slavi se kao anđeo Blagovesnik zadužen za radosne ili blage vesti, i onaj koji je najavio Zahariji rođenje Jovana Preteče Hristovog – Svetog Jovana Krstitelja.

Isti arhanđel Gavrilo javio se Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa vešću da će roditi sina, spasitelja ljudskog roda, Gospoda Isusa Hrista.

ARHANGEL MIHAILO - Ponedeljkom pomolimo se ovom arhangelu da nas zaštiti od svakog zla!

aarhangel_ggavrilo.jpg

Molitva arhangelu Gavrilu za blage i utešne vesti.

  • Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj Djevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova.

Amin

 

NeĆEmo SE poTPisIVatI – vi VEć DobrO znATe KosmO