vibe tv logo mini

KIŠA I PLJUSKOVI I U NAREDNIM DANIMA - Najbolji naš meteorolog Čubrilo navodi da ove padavine potrajaće sve do...!

Piše: Slobodan Mančić

Pred nama je jak ciklon koji donosi jaku kišu u većim delu zemlje. Stabilizacija se očekuje tek kroz par dana. Najnovije prognoze su najboljeg našeg meteorologa Marka Čubrila.

Od danas – četvratka  očekueje se širenje uticaja novog ciklona koji će usloviti naoblačenje i pogoršanje vremena uz kišu i grmljavinske pljuskove i to posebno nad središnjim, južnim i jugoistočnim predelima dok će na zapadu kiše biti znatno manje.

Jutarnjom verzijom sinoptike, centar ciklona će ići južnije, više preko Jonskog mora ka grčkoj te će njegov uticaj na vreme kod nas biti manji. Kao posledica toga očekivane akumulacije su na jutarnjim proračunima modela snižene i sada su obilnije padavine uglavnom očekuju nad jugom BiH, lokalno nad središnjim delovima BiH, lokalno nad C. Gorom i nad većim delom Srbije, osim iznad najvećeg dela Vojvodine, dok bi na severu Vojvodine, najvećem delu Hrvatske, severu i severozapadu BiH padavina bilo vrlo malo.

Generalno je i nad oblastima gde se očekuju obilnije padavine trenutno došlo do smanjenja površine koja bi bila zahvaćena akumulacijama preko 80 mm taloga, što u velikoj meri snižava opasnost od problema sa viškom vode, ali i dalje postoji značajan rizik od lokalnih poplava.

Od danas kao što i sami vidite  ponovo svežije uz maksimume od +14 do +22 stepena Celzijusa. Za vikend na istoku sveže, a na zapadu toplije, dok bio od nedelje uz pretežno sunčano vreme makismumi polako ali sigurno stigli do prosečnih, a lokalno i preko prosečnih vrednosti te bi se oko 22.06.  uglavnom kretali od +23 do +30 stepeni Celzijusa. Za sada deluje da neće uslediti jače otopljenje i da bi posle 27.06. verovatno ponovo malo osvežilo ali to je jako dalek period i za sada nema dovoljno podataka za preciznu procenu.

Šaljite nam vest, fotografiju ili snimak na naš dobro poznati kontakt u opisu donje slike!

OkO NaS – NAJBOLJI STE, ZATO VAS I VOLIMO