vibe tv logo mini

Nemojte se opustati stiže veoma svež talas - VELIKO ZAHLAĐENJE EVO KADA DOLAZI!

Spremimo se, veliki pad temperature samo što nije.

Duži period stabilnog vremena završava se za nekoliko dana. Polje visokog vazdušnog pritiska koje nam je donelo skoro deset sunčanih i veoma toplih dana slabi i postepeno se premešta dalje ka severoistoku Evrope, kaže meteorološkinja Ljubica Gojković.

Kako dodaje, to će omogućiti prodor ciklona sa Atlantika dublje u kontinent.

  • Iako uticaj anticiklona postepeno slabi, na visini i dalje postoji priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike. Temperatura će sve do petka biti daleko iznad proseka, ponegde i do 35 stepeni Celzijusa. To znači da se trenutno nalazimo u još jednom toplotnom talasu ove sezone - objasnila je ona.
  • Slab vetar doneće nam i dodatni efekat toplote. Na snazi će, sve do petka, biti žuti meteoalarm, kao najniži stepen upozorenja. Temperatura će se u najtoplijem delu dana kretati od 30 do 35 stepeni Celzijusa, što je daleko iznad proseka za sredinu septembra. Osim toplih dana pred nama su i veoma tople noći. Temperatura u većim gradovima neće ići ispod 20 stepeni već u sredu ujutro - navodi Gojković.

Što se srede tiče, kaže, da sa približavanjem ciklona i njegovog hladnog fronta u našoj zemlji dolazi do postepenog naoblačenja, ali dodaje, bez padavina.

  • Sredinom nedelje imaćemo smenu sunca i oblaka, ali bez padavina, a temperatura će biti u postepenom padu. Najsvežije će u sredu biti u Subotici sa oko 28 stepeni, a najtoplije u Nišu i Zaječaru, sa 35. Sa približavanjem hladnog fronta imaćemo i promenu pravca vetra na zapadni i severozapadni, što nam u četvrtak donosi nestabilnost i postepenu promenu vremena - dodala je ona.

U četvrtak se očekuje, prolazak hladnog fronta, a sa njim i lokalne pljuskove. Kako dodaje, priliv hladne vazdušne mase na zagrejano tlo Balkanskog poluostrva formiraće oblake, kišu i ponegde grmljavinu.

  • Jake oluje i velika količina padavina nisu na vidiku, ali će vreme svakako biti oblačno i promenljivo. Temperatura će još u četvrtak biti iznad proseka, do 32 stepena, ali će zato u petak biti od 5 do 10 stepeni svežije u odnosu na trenutne vrednosti. Severozapadni vetar duvaće pojačanim intenzitetom samo u zoni padavina - rekla je Gojković.

Što se kraja nedelje tiče, Gojković kaže da nas očekuje nestabilno i nešto svežije vreme. U petak se lokalni pljuskovi očekuju u predelima južno od Save i Dunava, dok će temperatura biti nešto niža - neće prelaziti 28 stepeni Celzijusa.

  • Za dane vikenda imaćemo smenu sunca i oblaka, ali i lokalne padavine. S obzirom da vreme ostaje nestabilno, ali sa više sunčanih perioda dolazi i do porasta temperature. Maksimalna dnevna ponovo će se kretati oko 30. podeljka, uz lokalno osveženje u zoni padavina – dodaje Gojković.

Gojković je ranije rekla da u većem delu Srbije ovaj mesec će biti topliji i prosečno vlažan, dok će u Zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Timočkoj Krajini biti topliji i suvlji.

Ova tri zodijaka su pravi majstori dobrog humora i zabave - Proverite da li ste VI među njima

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, dok će srednja maksimalna biti u granicama višegodišnjeg proseka.U Beogradu i široj okolini predviđa se da će vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha biti oko 14.1 stepen, dok će vrednost srednje maksimalne biti oko 23.6 stepeni.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji, a u Zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Timočkoj Krajini ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

oKo nAs – HvAlA ŠtO StE uZ NaS