vibe tv logo mini

VREO AFRIČKI TALAS STIŽE NAM SUTRA- Meteorolozi najavili do 42 stepena! SRBIJA JE NA UDARU!

Stiže nam vreo afrički vikend.

Nedelju za nama obeležilo je promenljivo vreme. Iako smo se nalazili pod uticajem anticiklona, južno strujanje na visini uzrokovalo je često formiranje lokalnih kišonosnih oblaka koji su ponegde doneli veliku količinu kiše.

Meteorolog Euronews Srbija - Ljubica Gojković kaže da će slično vreme obeležiti i prvi dan vikenda. Prepodne slaba kiša će padati ponegde u centralnoj i severnoj Srbiji, dok će poslepodne doći do dodatnog razvoja kišonosnih oblaka. Intenzivni oblaci ponegde će doneti i nešto veću količinu kiše, a pljuskovi će biti praćeni grmljavinom. Najveća količina padavina prognozira se za jugozapadne i severne predele. Na istoku i jugoistoku ostaje pretežno sunčano i suvo tokom celog dana.

Maksimalna temperatura danas - od 30 stepeni na zapadu, pa do 34 na istoku. U Beogradu oko 32. Zbog slabog vetra činiće se da je još toplije, a visoka vlažnost vazduha sve do utorka uzrokovaće osećaj sparine i zagušljivosti.

Prognostički modeli za nedelju i veći deo naredne sedmice najavljuju stabilno, vedro i suvo vreme. Polje visokog vazdušnog pritiska ovaj put će se stacionirati iznad Francuske i Nemačke, te će se i Balkansko poluostrvo nalaziti pod njegovim direktnim uticajem. Isparavanje vode iz tla uzrokovaće osećaj sparine, a vazduh će u prizemlju biti zamućen iako oblaka neće biti. Stabilizacija vremena donosi nam i otopljenje. U nedelju će u Vojvodini temperature dostizati 34 stepena, dok će od ponedeljka biti i preko 35.

Temperatura će se tokom naredne nedelje kretati iznad proseka za više od pet stepeni. Treba naglasiti da ekstremnih temperatura, preko 37 stepeni, neće biti. Očekuje se da će ovaj toplotni talas trajati oko sedam dana, a novo naoblačenje sa kišom prognozira se za kraj sledeće nedelje.

Očekuje se da će se vruć sistem iz Afrike proširiti iz Španije u centralnu Evropu i trajati najmanje do sledeće nedelje, a predviđa se da će zahvatiti južnu Francusku, Švajcarsku, južnu Nemačku i severnu Italiju.

Meteorolozi predviđaju temperature do 42 stepena u Italiji, 40 u Francuskoj i 37 u Švajcarskoj.

Nemačka će proći nešto bolje nego ostale evropske zemlje jer se očekuju prosečne temperature od 30 do 32 stepena Celzijusa.

OkO NaS – MI SMO UZ VAS