vibe tv logo mini

Pravoslavni vernici danas proslavljaju KRSTOVDAN - DANAS JE DAN ZA STROGI POST, MOLITVU I ŠIRENjE LjUBAVI BRATSKE-Poručuje Otac Zosim!(MOLITVA)

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra proslavljaju veliki praznik Vozdviženje časnog Krsta, u narodu poznat kao Krstovdan. Dan se obeležava u slavu na događaj kada je pronađen krst na kojem je razapet Isus Hrist.

Krstovdan je veliki praznik koji se slavi dva puta godišnje: 18. januara i 27. septembra. Na ovaj dan, običaj nalaže da se strogo posti. Tokom jeseni, jede se samo grožđe i hleb, i tako tokom čitavog dana.

U mnogim krajevima se na dan jesenjeg Krstovdana predskazuje i vreme, tako da:

–  Ako je na Krstovdan oblačno, zima će biti bogata snegom, a ako je suvo, naredna godina će biti sušna.

  •  Ako do Krstovdana ne odu laste, neće biti jake zime.

–  Tiha kiša o Krstovdanu predskazuje blagu zimu.

  •  Grmljavina o Krstovdanu predskazuje plodnu godinu.
  •  Ako je Krstovdan oblačan, zima će biti snegovita. Ako je vedar, biće suvomrazice.

Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta i da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

Običaj je da se na taj dan bere i osvećuje bosiljak.

Svakako od značaja biće vam i ovaj naslov!

https://okonas.online/oce-pomagajte-moja-cerka-godinama-pati-od-aksioznosti-ali-medicina-joj-do-sada-nista-nije-pomogla-sve-je-gore-ima-li-crkva-leka-odgovor-oca-zosima/

Kao što rekoh u gornjem tekstu, danas se strogo posti, ne radi se ništa. Danas se molimo jedni za druge. Provodimo dan u postu i molitvi. Molimo se za naše srodnike, najmilije, za ceo svet, za naše prijatelje ali i za naše neprijatrelje takođe pa na kraju se molimo skromno i za sebe.

U mnogim teksztovima godinama pišu ako se treba gledati u nebo, pomišljati želje i mnogo toga. Ali ne za tim nema doista potrebe. Gospod nama će darovati ispunjenije naših želja i bez ovih paganskih rituala. Zna Otac naš nebeski svaku želju i svaki dah naš.

Bogougodna molitva za danas!

Slava Gospode, Krstu tvome časnome!

Neka vaskrsne Bog, i neka se razveju neprijatelji njegovi, i neka beže od lica njegova oni koji ga mrze. Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja; tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osenjuju se krsnim znakom, i koji radosno govore: Raduj se, prečasni i životvorni krste gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku, i koji nam je darovao tebe, krst svoj časni, za proganjanje svakog protivnika.

O, prečasni i životvorni krste gospodnji, pomaži mi uvek sa svetom vladarkom, Djevom Bogorodicom, i sa svima svetima zanavek.

Amin.

Protojerej Zosim

OkO NaS