vibe tv logo mini

DANAS JE VASKRŠNjI PONEDELjAK I OVO JE PRAVILO ZA OVAJ DAN - Poručuje protejerej Zosim(+MOLITVA VASKRSLOGA HRISTA)

Vaskršnji ponedeljak je dan nakon Vaskrsa i u mnogim zemljama, kao i u Srbiji se slavi kao državni praznik. Vaskršnji ponedeljak je prema vizantijskom obredu prvi dan Svetle Nedelje, a analogno prema kalendaru zapadnih hrišćana, drugi dan u sedmici nakon Vaskrsa, budući da im je uskrsna nedelja prvi dan. Vakršnji ponedeljak se ubraja u pokretne praznike.

Budući da se Vaskrs slavi tri dana, vaskršnji ponedeljak je drugi dan slavlja, i na taj dan se praktikuju razni običaji Bogosluženja na taj dan su ista kao i za Vaskrs.

MOLITVA VASKRSLOM SPASITELjU

Slava Tebi, Gospode Isuse Hriste, Bože moj što si me nedostojnog udostojio da se, prošavši poprište Svetoga Posta poklonim Božanstvenim Stradanjima Tvojim i vidim sveradosni dan Tvoga preslavnog Vaskrsenja iz groba, kada si oslobodio duše pravednika od večnosti vezanih u adu. Sa istom božanskom slobodom duha i tela, najmiliji Spasitelju moj, i ja želim da me, svezanog mnogim gresima, odvežeš i da učiniš da zasija živonosna svetlost Vaskrsenja Tvoga u mojoj mračnoj duši. Jer vidim Tvoje bezbrojne milosti i neiskazivo čovekoljublje, po kojem si me ne samo iz nebića stvorio i, ukrasivši me obličjem lika Svoga, za vladara čitave zemaljske tvari postavio, nego i kada sam pao sa visine i bio zarobljen od neprijatelja, Ti me nisi ostavio, već si me Svojom skupocenom Krvlju izbavio i snabdeo me blagodaću Krštenja, da se u prvobitno dostojanstvo vratim.

Ali, ja, grešnik, kada me sputa telesno umovanje, nazad se vratih i opet postadoh rob greha i strasti, dokle jedan po jedan ne izgubih sve darove blagodati Tvoje. I sada već ne znam šta da radim. No, sećajući se reči Tvojih prečistih usta da nisi došao da zoveš pravednike nego grešnike na pokajanje, i ja, kao jedan od njih, sa verom i smirenjem Živonosnom Grobu Tvome pristupam i, premda sam bez mirisa i zadah sveta na sebi nosim (jer sam nag i bez dobrih dela) ipak se nadam da ću u njemu naći oproštaj grehova i obnovu nečistog života. Pogledaj, stoga, i na mene koji se kajem i želim da Ti služim i ne odgurni me od blagodati Vaskrsenja Svoga! Tvojom živonosnom smrću i pogrebom umrtvi moje ljute strasti, duševne i telesne, da i ja kao mrtav i pogreben u ovom svetu živim. Tvojim preslavnim Vaskrsenjem podigni gresima umrtvljenu dušu moju i oživi savest, kojoj ništa u svetu potrebno nije. Vaznesenjem Svojim me odvoj od sujetnih i za dušu škodljivih blaga zemaljskih i učini da svagda mislim na Nebo, i da više ne živim u ugađanju sebi, već da Tebi, Gospodu i Bogu mome, služim i za Tebe dela činim. Kao što dočekah da se poklonim Vaskrsenju Tvome na zemlji, tako me udostoj da i na Nebesima Tebe, najmilijeg Iskupitelja moga, zbog primanja krsne smrti slavom i čašću ovenčanog vidim i da, stavši sa desne strane veličanstva Tvoga, zajedno sa Arhangelima i angelima i sa svom braćom mojom, Tobom iskupljenom, u vekove vekova Tebi pojem: Aliluja!

Amin.

Protojerej Zosim

OKO NAS