vibe tv logo mini

MISTERIJE: PROKLESTVO BRANKOVOG MOSTA U BEOGRADU – ZBOG ČEGA SE SMATRA UKLET I EVO KAKO SE ZVAO PRVOBITNO!(FOTO)

Piše: Sanela Vrbnik

Vekovima unazad se skolena na koleno prenosilo da postoje mesta kuće, putevi, drveća koja nose neku čudnu energiju, koja su ukleta i koja treba izbegavati u širom krugu. Ovo je jedna priča od tih.

 Vekovima unazad se govorili ali i dan danas  razne priče kruže o ukletim mestima, ukletim ili zaposednutim kućama, putevima, drvetima koja nose neku čudnu energiju, koja su ukleta i koja treba izbegavati u širom krugu.

U sred prestonice glavnog grada Srbije – Beograda davno još sagrađen je takozvani zemunski ili kako ga većina naziva Brankov most.

Zemunski-Brankov most sada

Od kako je sagrađen pa do sada veruje se da je most pod proklestvom – proklestvo i dan danas postoji. Većina starosedelaca potvrđuju ovu priču i da mnogi od njih kada preleze preko njega, posebno u vecernjim satima osećaju se nelagodno, neki čak osećaju i da im žmarci tada prolaze kroz telo , bez ikakvog razloga.

Starosedeoci ove metropole veruju da most prati crno prokletstvo.

Prokletstvo datira još iz 1862.godine. Kada su Turci te godine ubili srpskog dečaka kod Čukur-česme, krenula je srpska odmazda.  Brankov most je jedno od najautentičnijih i najprepoznatljivijih mesta u Beogradu.

Na mestu današnjeg Brankovog mosta nalazio se Most kralja Aleksandra.

Most kralja Aleksandra bio je prvi drumski most na Savi, koji je uništen za vreme II svetskog rata. Bio je to najveći most na Savi tog doba.

Godine 1930. raspisan je javni konkurs za izgradnju drumskog mosta preko Save.

Posao je dobila strana kompanije iz Oberhauzena. Do tada je na Savi postojao samo Železnički most sagrađen 1884. godine.

Definisani položaj mosta bio je u zoni pristaništa. Da bi brodovi mogli nesmetano da se okreću, bilo je neophodno da most ima aperturu dugačku 250 metara, a da plovna visina ispod mosta iznosi 12 metara.

Izgradnja je počela jula 1930. godine, a ukupna dužina mosta iznosila je 474 metara. Most je izgrađen po uzoru na kelnski viseći most iznad Rajne.

Prvobitni Brankov-Zemunski most

Prvi drumski most u Beogradu pušten je u saobraćaj 16. decembra 1934. Osnovna struktura mosta sastojala se od dva noseća stuba od armiranog betona u srpsko vizantijskom stilu, a čitavu konstrukciju držala su čelična užad.

Otvaranje je bilo spektakularno – mostom je prvo prošla ceremonijalna kraljevska konjica sastavljena od 700 konjanika. Most je otvorio princ namesnik Pavle Karađorđević.

Na samom početku drugog svetskog rata vojska kraljevine Jugoslavije je most digla u vazduh kako bi sprečila nadiranje nemaca u Beograd. Tako da ovaj veličanstveni most imao je veoma mali vek trajanja.

Prokletstvo mosta

Zemunski most“ sagrađen je na mestu ruševina Liman džamije. Noseći stub na desnoj obali Save zauzimao je tačno mesto gde se ranije nalazila ova džamija i u narodu se pričalo da je most zbog toga uklet.

Postoje navodi da je baš sa ovog mesta skočilo stotinak ljudi u nameri da izvrše samoubistvo. Prokletstvo datira još iz 1862.

Kada su Turci te godine ubili srpskog dečaka kod Čukur-česme, krenula je srpska odmazda. Turci koji nisu znali gde da se sklone zatvorili su se u Liman džamiju.

Liman đzamija

Liman džamiju

U narodu se veruje da je džamija zapaljena i da su izgoreli svi koji su bili u njoj. Ovaj tragični događaj smatra se još većim uzrokom prokletstva.

Zemunski most je kasnije dobio ime po čuvenom srpskom piscu Branku Ćopiću koji j 26. март 1984 godine izvršio samoubistvo, skočivši sa njega. Od tada je most dobio ime Brankov most.

Od tog perioda je Brankov most poznat kao najčešće mesto za samoubistva – godišnje od 80 do 110  osoba pokuša da se ubije skakanjem s ovog mosta.

Kakvo je vaše mišljenje dragi moji o ovoj priči. Da li verujete u uklete mostove?

Šaljite nam vest, fotografiju ili snimak na naš dobro poznati kontakt u opisu donje slike!

OkO NaS – MI SMO UZ VAS!