vibe tv logo mini

DA LI SE SVEŽ SNEG SME JESTI ILI NE - Evo šta kažu Nemački stručnjaci!

Kao deca ali i mnogi stariji vole da uzmu prvi sneg i da ga pomalo pojedu – Kaže valja se. Ali evo stručnjaci šta kažu.

Mnogima prilično teško pada što u poslednje vreme snega ponestaje naročito teško pada mališanima, koji se sanjkaju, grudvaju, grade sneška belića ili, možda, grickaju snijeg iz znatiželje.

To samo po sebi zvuči bezopasno, ali nije baš. Doista, konzumiranje snega može biti povezano s nekim zdravstvenim rizicima.

Jedno je jasno, ne govorimo o vidljivo prljavom ili ugaženom snegu. Podrazumeva se da nikada ne biste trebali stavljati nečist sneg u usta ili ga čak progutati. Ali što je sa sveže palim, netaknutim snegom? Smatra se da je takav sneg zdrav, ali to nije slučaj.

jede_sneg.jpg

Ekolog Wolfgang Straff iz Nemačke savezne agencije za okoliš objašnjava: - Kiša i sneg nisu hrana i nisu bez klica: kontaminacija zračnim putem proizvodima izgaranja, prašinom ili mikrobnim aerosolima je moguća.

Naša pitka voda, koja se uglavnom dobiva iz podzemnih voda, sadrži minerale i elektrolite kao što su magnezij, kalcij, kalij i natrij. Sneg se, s druge strane, najbolje može usporediti s destiliranom vodom. A ako pijete ili jedete prekomernu količinu, možda se dovodite u opasnost.

Konzumiranje vode bez elektrolita povećava osmotski pritisak na naše stanice. To se naziva povratna osmoza i opasna stvar u vezi s njom je da se vitalni natrij uklanja iz organizma. To može izazvati takozvanu intoksikaciju vodom, što rezultira teškim problemima s cirkulacijom, a u ekstremnim slučajevima može biti i smrtonosno- tvrdi ovaj Nemački stručnjak.

OkO NaS