vibe tv logo mini

Šta znače brojevi na radijatoru - UKOLIKO PRAVILNO KORISTITE RAČUNI BIĆE ZNATNO MANJI!

Šta znače brojevi na radiatorima i kako možemo pomoću njih da umanjimo račun.

Na ventilu se nalaze brojke, uglavnom od nula do pet. Ali znate li šta zapravo svaki od tih brojeva na ventilu označava?

S obzirom na poskupljenje struje i grejanja, posebno je važno pravilno korištenje grejanja, no malo ljudi zna kako ispravno namestiti temperaturu na radijatorima, te šta znače oznake na termostatu, piše The Sun.

Svaki broj označava određenu temperaturu: Vodoinstalater i kućni majstor Martin Nichols otkrio je da zapravo ti brojevi označavaju kolika će biti temperatura u prostoriji, a ne koliko su “vrući” radijatori. Pa tako se svaki broj na ventilu podudara s temperaturom prostorije koju će postići:

0 = 0°C (isključen)

= 7°C (poznatije kao pahuljica)

1 = 10°C

2 = 15°C

3 = 20°C

4 = 25°C

5 = 30°

rrradijator.jpg

IDU U ZABORAV NAFTA, UGALJ I GAS - A u budućnosti zameniće ih OVO!

Ne podešavajte ventil na ‘peticu’: “Glavna prednost ovoga jest da ćete dodatno uštedeti novac samo ako ih pravilno koristite”, objasnio je majstor i ljudima savjetovao da tekom zimskih meseci podese svoj etažni radijator na 2 ili 3 u manjim prostorijama.”Ako uđete u prostoriju koja je hladna, a radijator radi, ostavite ga na miru i nemojte ga podešavati.

Pustite ga da radi svoj posao i dopustite mu da zagrijava prostoriju u skladu s tim”, objasnio je on, a onima koji su izvan kuće ili odlaze na zimovanje, savetovao je da radijatore drže na najnižem broju, točnije na “pahuljici” (*) kako bi se oni uključili nakratko, ako temperatura padne ispod sedam stepeni Celzijusa. Za kraj, njegov savet je da ne podešavate ventil na peticu, jer to znači da radijator neće prestajati puštati toplu vodu sve dok prostorija ne dostigne 30 stepeva, prenosi Večernji list.

OkO NaS