vibe tv logo mini

Naučnici u šoku- ZEMLJU NA SVAKIH 76 MINUTA POGAĐA RAFALNI ZRAK IZ GALAKSIJE!(VIDEO)

Piše: Jovana Radulović

Da li nam se loše piše!

"Puls" je tehno-horor iz 2001. koji uključuje misterioznu elektromagnetnu silu koja oslobađa talas duhova širom sveta. Pojava i evolucija elektronske tehnologije otvorila nam je oči za mnoštvo fenomena koje ranije nismo mogli da vidimo. Poput duhova Pulsa, naše mašine pružaju prozor u inače skrivene delove stvarnosti. Poslednjih nekoliko godina, astronomi su detektovali regularne impulse koji dolaze iz pravca crne rupe u centru Mlečnog puta. Sada bismo mogli da dobijemo objašnjenje za tu pojavu - i ono ne uključuje duhove.

Još 2021. godine, astronomi su prvi put otkrili nekoliko neobjašnjivih impulsa za koje se činilo da izlaze iz Strelca A* (Sgr A*), crne rupe u centru naše galaksije. Astronomi su odmah znali da oni zapravo ne mogu da dolaze iz Sgr A* jer crne rupe ne oslobađaju ništa iz sebe. Umesto toga, sumnjali su da impulsi dolaze od gasa, prašine ili druge materije koja brzo kruži oko crne rupe.

Jednom kada nešto padne u horizont događaja crne rupe, nema povratka. Svi putevi iza horizonta idu u jednom pravcu i zakoni o tranzitu se univerzalno primenjuju. Međutim, većina materije koja se približi crnoj rupi ne pada u nju. Umesto toga, većina materija unutar gravitacionog uticaja crne rupe završava u orbiti oko nje u akrecionom disku. To je nalik prstenovima Saturna, ali mnogo nasilnijim.

PSP.jpg

Da bismo razumeli šta se dešava, prvo moramo da na brzinu pogledamo bliže kući. Parkerova solarna sonda (PSP) je najbrži objekat koji je čovek ikada napravio. Trenutno je u procesu nekoliko kruženja oko Sunca, svaki put se sve više približavajući. Dok putuje, koristi gravitaciono privlačenje Sunca i Venere da poveća svoju brzinu i prilagodi svoju orbitu. Sve u svemu, PSP će ići skoro pola miliona milja na sat tokom svoje misije. To je prilično brzo sa naše tačke gledišta, ali je praktično glacijalno po kosmičkim standardima. Materija koja kruži oko crne rupe u centru Mlečnog puta dobija neverovatno moćnu gravitaciju i procenjuje se da putuje brzinom od približno 200 miliona milja na sat (320 miliona kilometara na sat), što je otprilike trećina brzine svetlosti.

OVDE Možete pogledati prvi video kada je u pitanju ovaj fenomen

Кada se krećete tako brzo, šanse za nasilni sudar sa drugim delom materije rastu, a kada dva dela leteće materije udare jedan u drugi, oslobađaju radijaciju koju možemo da vidimo od kuće. Ono što je privuklo pažnju astronoma je to što vidimo pulseve u redovnim intervalima, svakih 76,32 minuta.

Кosmički udari koje stvara vrući gas

PSP2.jpg

Par astronoma sa Nacionalnog autonomnog univerziteta Meksika koristio je javno dostupne podatke posmatranja gama zraka od Sgr A*, u nadi da će otkriti šta se dešava. Posmatrali su šestomesečni period od juna do decembra 2022. i pronašli konzistentne signale gama zraka, jedne od najsnažnijih i najrazornijih sila u univerzumu, svakih 76 minuta. Štaviše, ti rafali su se lepo slagali sa prethodnim zapažanjima rendgenskih emisija otprilike svakih 149 minuta. Ukratko, dobijamo dva gama rafala za svaki rendgenski talas. Dva ciklusa ostaju u harmoniji, što sugeriše da oba potiču iz istog fizičkog izvora, odnosno masivne mrlje magnetizovane materije. To je zaključak nedavne studije objavljenoj u arXiv, koja još nije recenzirana.

OVDE Možete pogledati drugi deo ovog prirodnog fenomena

Primećene su i druge udaljenije supermasivne crne rupe koje emituju zračenje u svemir dok njihovi akrecijski diskovi vrše interakciju velikim brzinama, ali disk Sgr A* je relativno mali i neaktivan i ne može u potpunosti da se objasni ono što astronomi vide. Astronomi sugerišu da je orbita magnetizovane gasne mrlje zgnječena i eliptična, pri čemu se jedan deo orbite proteže od crne rupe, dok se drugi kraj približava horizontu događaja.

Кako objekat (bilo da je to zvezda, planeta ili mrlja gasa) putuje oko svoje orbite, on ubrzava kako se približava drugom najbližem objektu, piše "Sajfaj". I što se objekat brže kreće, veća je verovatnoća da će udariti u nešto i emitovati zračenje.

Trećina najveće brzine univerzuma je zapanjujuće brza i svaki put kada ova mrlja prođe kroz određeni deo njene teritorije, ona upali "baklju" koju možemo videti sa udaljenosti od 26.000 svetlosnih godina.

oKo nAs