vibe tv logo mini

POČELI STE NAGLO DA GUBITE KOSU – Ne očajavajte – Ovo su glavni okidači gubitka kose

Verovali ili ne oko pedeset posto žena se susreće sa gubitkom kose, a više od osadeset procenata muškaraca intenzivno gubi kosu u određnom periodu života koji nije nužno povezan sa starenjem.

 Niste sami i to je važna činjenica koju treba osvestiti i ohrabriti sebe da nastavite da se borite i povratite stari sjaj svoje kose.

Otkrivamo vam par najčešće uzroke opadanja kose, upoznavanje sa samom suštinom problema je ključno kako bi na pravilan način povratili željeni oblik i gustinu vlasi!

Da nebismo samo pisali, da počnemo redom!

Deficit vitamina

Loša ishrana utiče na naš imunitet i to je ono što svi znamo, ali zapravo utiče i na kvalitet kose. Posebno anemija, odnosno nedostatak gvožđa u telu slabi dlaku i utiče na opadanje kose tokom pranja ali  i tokom celog dana- tako da vlasi pronalazite po jakni, džemperu ali i jastučnici unutar kreveta. Ukoliko naglo primetite da vam kosa opada najbolje je da proverite krvnu sliku i posavetujete se sa lekarom, kako bi na adekvatan način ojačali svoju ishranu i samim tim zadržali lepotu svoje kose.

Opadanje kose uzroci - Beauty Studio Refresh blog - Reč frizera

Endokrini poremećaji

Kada kažemo endokrini poremećaji mislimo na dizbalans koji doživljava štitna žlezda tako da proizvodi veću ili manju količinu hormona, koji slabe vlasi kose i pospešuju njeno opadanje. Najbolje bi bilo da posetite ginekologa i tražite uput kako bi unutar laboratorije stručnjaci ispitali vaše hormone i kako bi na vreme otkrili dubinski problem koji imate u telu i koji ako se godinama ne tretira pravilno može izazvati i probleme sa kožom.

Obično prekomeran umor, sanjivost, nagle promene raspoloženja, velike osilacije u težini tela takođe signaliziraju problem sa štitnom železdom pored opadanja kose. Razmislite o svojoj svakodnevnici i ako prepoznate simptome zakažite pregled.

 Prekomerno tretiranje kose toplim presama

Tretiranje kose toplim uvijačima ali i presama koje je ispravljaju je posebno popularno u proteklim godinama, mnoge žene se svakodnevno trude da toplim aparatima dostignu savršenu frizuru. Međutim, ovakvi tretmani nisu dobri za našu kosu i dubinski je isušuju tako da ona postaje krhka i lomljiva. U redu je da za važne prilike iskoristite moć presa za kosu, ali ako ih svakodnevno koristite vi gubite na kvalitetu kose. Mnogo je bolje hidrirati kosu prirodnim uljima i blagim gelovima kako bi je lakše oblikovali i kako bi bili spremni za posao i druge dnevne aktivnosti.

Ekstremna količina stresa

Stručnjaci tvrde na osnovu mnogobrojnih istraživanja da velika količina emocionalnog ali i fizičkog stresa utiče u veoma kratkom roku na kvalitet naše kose, ona postaje lomljiva, slaba i opada. Velika količina stresa u svega nekoliko meseci može napraviti drastičnu promenu u vašem izgledu i to se najpre odnosi na gubitak kose i tada treba posvetiti posebnu pažnju sebi, razumeti sebe i potražiti podršku kako bi se lakše izborili sa stresnim situacijama.

Dobra strana ove priče jeste da se nakon stresnog perioda kada dovedete svoje emocije i život u balans zaista vaša kosa može oporaviti u veoma kratkom roku i ponovo početi da raste.

I poslednje kao i najčešće pored stresa je.

 Nasledni gubitak kose

Najčešći razlog za gubitak kose je androgeni, nasledni gubitak kose koji nosimo sa sobom genetski i koji preuzimamo od svojih roditelja. Ukoliko su vaša majka ili otac vodili bitku sa retkom kosom, nemojte da vas čudi opadanje i gubitak kose sa kojim se susrećete. Usresredite se na pravilnu negu, jer su vaše vlasi krhke pa su vam potrebna nežna sredstva za hidrataciju i prirodna ulja koja će podstaknuti rast nove kose i ublažiti opadanje.

OKO NAS